Magyar szakadás Kijevben is?

UMDSZ–MKE: Két dudás egy csárdában?

2004. szeptember 24., 10:00 , 193. szám

A Magyarok Kijevi Egyesülete (MKE) nemrég konfliktusba keveredett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) helyi aktivistáival. A vitát az váltotta ki, hogy az UMDSZ meg akarta vásárolni a magyar egyesület és a Kijevi Magyar Tudományos Társaság által használt ingatlant.

Az MKE székházában, melyet Magyar Háznak is neveznek, járnak össze a nemzeti gyökereiket számon tartó kijevi magyarok. Történt, hogy az MKE befogadta a Magyar Házba az UMDSZ központi irodáját, ahol ott dolgozott annak irodavezetője. Ez természetesnek tűnt a kijevi magyarok számára, hiszen az MKE alapítószervezete az UMDSZ-nek, Vass Tibor pedig alelnöke volt mind a két szervezetnek.

"Azt a lakást, melyben a Magyar Ház működik, Vígh János, az MKE elnöke, neves fővárosi építész kapta használatba az illetékes fővárosi kerülettől. Négy-öt éve felújítottuk a lakást, azóta ott működik a vasárnapi iskola és a hivatalosan bejegyzett református gyülekezet is" – meséli Birta Mihály, aki 15 éve titkára az MKE-nek.

"Az UMDSZ-nek nem volt igazi alapszervezete Kijevben: volt az elnök, az alelnök és idén januártól egy titkáruk is lett. Márciusban Vass Tibor váratlanul bejelentette, hogy az UMDSZ megveszi a lakást, amelyben a Magyar Ház működik. Minket váratlanul ért a dolog, szó esett jogról és becsületről, de csak nem tudtunk megegyezni. Azóta megoldódott a probléma. Vígh János rendezte a városi kerülettel a lakásbérlet jogi oldalát, majd az ingatlant örökös használatba adta egyesületünknek, fizeti a bérleti díjat és a közüzemi számlákat.

Az UMDSZ ezek után, élén Vass Tiborral, kiköltözött a Magyar Házból. Az alelnök lemondott, amit mi elfogadtunk. Alapítói vagyunk az UMDSZ-nek, ugyanakkor igyekszünk független szervezet maradni. Az UMDSZ nemrég létrehozott egy ún. Kijevi Regionális Szervezetet, melynek tagságát a mi egyesületünk tagjaival igyekeznek feltölteni. A történtek ellenére nem akarjuk szakadásra vinni a dolgot, mi az egység hívei vagyunk mind Kijevben, mind általában a magyar közéletben" – mond véleményt a történtekről Birta Mihály.

-nagy-