Ungvári magyar televízió: Mégis van új főszerkesztő?

2004. szeptember 24., 10:00 , 193. szám

Információink szerint valószínűleg Horváth Sándort, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztő-helyettesét nevezik ki az ungvári tévé magyar szerkesztőségének élére. Mint emlékezetes, Kulin Zoltánt, a korábbi főszerkesztőt szeptember elsejei hatállyal a megyei tévétársaság ideiglenesen megbízott vezérigazgató-helyettesévé nevezték ki, és ezentúl a nemzetiségi szerkesztőségek munkáját, adáskészítését koordinálja.

Egyelőre nem világos, mi indokolta a vezetőcserét a Kárpátaljai Állami Televízió- és Rádiótársaság magyar szerkesztőségében, miután a leváltott (áthelyezett, előléptetett?) főszerkesztő munkáját illetően mindeddig nem merültek fel kifogások, ugyanakkor köztudott volt, hogy pótlása kellően felkészült "káderrel" jelenleg gyakorlatilag lehetetlen.

Szakmai berkekben tudni vélik, hogy a magyar szerkesztőség egyik stábja állítólag "rosszkor volt rossz helyen", azaz egy olyan eseményről készítettek tudósítást, amelyről "nem kellett volna", ám ennek lehetőségét tagadják az érintettek.

Kulin Zoltán jelenleg ideiglenesen tölti be a vezérigazgató-helyettesi tisztet, mivel végleges kinevezése még mindig nem érkezett meg Kijevből az Ukrán Nemzeti Televízió részéről, utódja kinevezéséig ugyanakkor továbbra is ő vezeti a magyar szerkesztőséget. Korábban az sem volt kizárt, hogy e két tisztséget Kulin Zoltán a jövőben is egy személyben látja majd el.

A magyar szerkesztőség vezetésére meg nem erősített hírek szerint eredetileg három, a hatalomhoz közel álló újságíró-szerkesztő is eséllyel pályázott, ám megkeresésünkre valamennyien cáfolták a hírt. Cáfolta a hírt maga Horváth Sándor is, akit ugyanakkor nem hivatalosan a hét elején már a tisztség egyértelmű várományosaként emlegettek. Kérdésünkre az újságíró hangsúlyozta: őt senki, semmilyen formában nem kérte fel a főszerkesztői állás betöltésére.

Szakmai körökben úgy vélik, Horváthnak kinevezése esetén nem lesz könnyű dolga, hisz minimális tévés gyakorlattal sem rendelkezik. Aggodalomra ad okot a jelölt politikai elkötelezettsége is, aki az UMDSZ országos tanácsának alelnöke. A magyar szerkesztőségben egyébként eddig is több volt a munka, mint a hozzáértő szakember, így Kulin Zoltán kiesése további érvágást jelent a kárpátaljai magyar tévéseknek.

Popovics Zsuzsanna