Nem pusztul tovább a Bethlen utcai iskolaépület?

Egyházi ingatlanok Beregszászban

2004. október 8., 10:00 , 195. szám

Beregszászban 1992 és 1997 között szinte valamennyi, korábban állami tulajdonba vont egyházi ingatlan tulajdonjogát viszszakapta a helyi római katolikus egyház. A katolikus templomon és kápolnákon kívül a volt plébánia, a kántorház, a káplánlakás, a katolikus iskola épülete is az egyház tulajdona immár. A probléma az, hogy átadásuk csak papíron történt meg, az ingatlanok nagy részét máig mások lakják, használják. A volt katolikus iskola épülete például immár egy éve üresen áll, romlik, ám hónapokba került, míg végre reális esély mutatkozott rá, hogy azt a gyakorlatban is átadják az egyháznak.

Az egykori beregszászi római katolikus iskola Bethlen utcai épületében éveken keresztül a 6. sz. általános és a 4. sz. középiskola elemi osztályai működtek. Amikor az egyház tulajdonába került az ingatlan, a 6-os iskola kötött használati szerződést az új tulajdonossal (3 tanterem használatára), a 4-es iskola nem. 2002 tele óta az épületben nincs fűtés, azóta csak az őszi–tavaszi időszakban folyt itt tanítás. A meglehetősen leromlott állagú, helyenként beázó épületben 2003 őszén még megindult a tanítás, októberben azonban egy hatósági bizottság kimondta: az épület életveszélyes, nem alkalmas oktatási célokra. Ekkor az iskolák vezetői jobbnak látták kiköltöztetni az itt tanuló osztályokat.

Az épület azóta őrizetlen, és ahogy az már nálunk lenni szokott, csakhamar rongálni, fosztogatni kezdték. A római katolikus templom szomszédságában lévő gazdátlan iskolaépület szinte háborús állapotokat idéz: az udvaron méteres a gaz, ablakait betörték, a földszinti tantermeket feldúlták. A falakon kívül tégla- és üvegtörmelék, az osztálytermekben szemét, törött bútor, összedobált könyvkupacok jelzik – itt valami nagyon nincs rendjén.

1945-ben 177 beregszászi szülő kérvényezte az akkori városvezetésnél, hogy a katolikus iskolában induljon újra az oktatás. A városháza elutasította a kérelmet, ahogy a plébános további fellebbezéseit is. A hozzáállás nem sokat változott azóta, mondják azok, akik manapság a hatóságoknál kilincselnek a kisajátított egyházi ingatlanok ügyében.

A helyi római katolikus egyházközség részéről Bohán Béla beregszászi plébános többször jelezte a városi oktatási osztálynak, hogy az egyházi tulajdonú ingatlant nem tartják karban, állaga folyamatosan romlik, emellett vandál kezek rongálják. Legutóbbi levelében a plébános azt kérte a városi oktatási osztály vezetőjétől, hogy az érintett iskolák helyezzék biztonságba a Bethlen utcai épületben lévő ingóságaikat, és az épületet nyissák meg a tulajdonos számára.

"Csak a sokadik ajánlott levélre reagált az oktatási osztály. Ekkor a hivatal gazdasági felelőse, a két iskola képviselői és jómagam megtekintettük az iskolaépületet. Mindenki belátta, hogy sürgősen tenni kell valamit, különben teljesen tönkremegy az épület, a berendezés. A 6. számú iskola már korábban elszállította az iskolapadokat és egyéb értékeket, a 4. számú iskola részéről pedig vállalták: egy terembe rakják össze a bútorokat, könyveket" – tájékoztat Bohán Béla atya.

A plébános időközben a város polgármesterével is többször találkozott, aki szóban megígérte: foglalkozni fognak az üggyel. Az egyház részéről azonban azt szeretnék, hogy ne csak "foglalkozzanak" a kérdéssel, hanem oldják is meg. Információink szerint minap Bohán Béla atya ígéretet kapott arra, hogy a napokban átveheti a volt katolikus iskola kulcsait. Az épületet továbbra is oktatási célokra hasznosítaná az egyház, a tervek szerint óvoda, kollégium működne benne.

Beregszászban számos további ingatlant sem tud használni jelenleg az egyház, mert azoknak máig lakói vannak. A Bethlen utca 4., Rákóczi tér 6., 6/1., szám alatti épületek egyes lakásait úgy használják a lakók, hogy nem fizetnek bérleti díjat az egyháznak, és nem kötnek használati szerződést a jogos tulajdonossal – tájékoztatott a plébános. Korábban a bíróság elutasította az egyház beadványát, melyben kérte: kötelezzék az "albérlőket" az épülethasználati szerződés megkötésére. A bíróság ugyanakkor a lakók által indított keresetet is elutasította, melyben az érintettek cserelakást igényeltek az önkormányzattól.

Mint érdeklődésünkre a plébánián elmondták, jelenleg az egyik egyházi tulajdonú ingatlanrészben elnökválasztási kampánystáb működik. Az ingatlanrészből "kihalt" a lakó, ezután szomszédja foglalta el a lakást és most bérbe adta. Mindez az épület tulajdonosa, azaz az egyház tudta és beleegyezése nélkül történt.

Popovics Zsuzsanna