Stabil árak – de meddig?

Tovább drágult a gázolaj

2004. október 8., 10:00 , 195. szám

A kárpátaljai üzemanyagpiacot szeptemberben is az augusztusra jellemző kettősség jellemezte: a magas oktánszámú benzin ára nem változott, az alacsony oktánszámúé viszont jelentős mértékben növekedett, miután arra szeptember végéig nem vonatkozott a kormány és a forgalmazók között megkötött árstabilitási paktum. Az árak növekedése csupán az utóbbi egy hét folyamán állt meg, amikor is a paktum hatályát az alacsony oktánszámú benzinfajtákra, illetve a gázolajra is kiterjesztették. Ugyanakkor ma a piac minden szereplőjét az a kérdés foglalkoztatja, meddig tarthatók a jelenlegi üzemanyagárak.

Ami az alapvető élelmiszereket illeti, szeptember folyamán olcsóbb lett a liszt és a kenyér, az élelmiszerpiacon stabilizálódtak az árak.

Üzemanyag

Mint Viktor Pehnyo, a megyei árfelügyelet vezetője a Kárpátaljának elmondta, míg szeptember közepén több üzemanyagfajtából hiány volt, illetve csupán hitelkártyával lehetett vásárolni (főleg gázolajat), jelenleg valamennyi kapható a benzinkutakon. Nyugat-ukrajnai viszonylatban pillanatnyilag megyénkben a legalacsonyabbak az árak, miután a vezető üzemanyag-forgalmazók betartják az ármoratóriumot, míg más megyékben akadnak ez alól kivételek.

A gázolaj literenkénti ára a szeptember eleji 2,30-ról a hónap végére 2,55 hrivnyára növekedett, a 80-as oktánszámú benziné 2,55-ről 2,65 hrivnyára nőtt. A 92-es oktánszámú benzin a hónap elején 2,70 hrivnyába került, s a hónap folyamán további 7 kopijkát drágult literje. A 95-ös és a 98-as oktánszámú benzin esetében a forgalmazók betartották a moratóriumot, így áraik változatlanok maradtak – az előbbié 2,90, az utóbbié 3,50-3,60 hr volt.

Ami a jövőt illeti, Viktor Pehnyo prognózisa eltér a piacot figyelő üzemanyag-forgalmazókétól, szerinte ugyanis októberben nem nőnek tovább az árak. Ez persze szakértők szerint a hónap utolsó napján esedékes elnökválasztással is összefügg, véleményük szerint ugyanis egy esetleges üzemanyag-árrobbanás alaposan megrendítené a hatalompárti államfőjelölt választási esélyeit. Az ország vezető üzemanyag-forgalmazóinak véleménye szerint viszont nem tarthatók fenn tovább a jelenlegi állapotok, hiszen a kőolaj világpiaci ára csillagászati magasságba szökött – hordónkénti ára elérte az 50 USA-dollárt.

Élelmiszer

A liszt kilogrammonkénti ára az üzletekben a szeptember eleji 1,80-1,90-ről 1,37 hrivnyára csökkent, míg a piaci ár a szeptember eleji 2 hrivnyás szintről a hónap végére átlagosan 1,70-1,80 hrivnyára esett vissza. A fehér kenyér ára a szeptember eleji 1,94-2,00 hrivnyás szintről mára megyei átlagban 1,73-1,80 hrivnyára csökkent. Viktor Pehnyo prognózisa szerint mind a liszt, mind a kenyér árának további csökkenése várható.

A cukor kilogrammonkénti ára az üzletekben a korábbi 2,90-3,50-ről 3,20-3,60 hrivnyára nőtt az elmúlt hónap folyamán, amit az árfelügyelet vezetője a befőzési szezonnak tulajdonít, ám elmondása szerint a bőséges idei cukorrépatermésből piacra kerülő cukor kínálata várhatóan visszaveti majd valamelyest az árakat. A piacokon a cukor ára a hónap folyamán mintegy 5-10 kopijkával növekedett: 2,80-ról 2,90 hrivnyára.

A tojás darabjának ára a piacokon nem változott, s továbbra is a 28-35 kopijkás sávban mozog, az üzletekben viszont 29-ről 31 kopijkára nőtt.

A sertés- és a marhahús ára nem változott, az előbbié a 14-24, az utóbbié pedig a 12-18 hrivnya közötti sávban mozgott.

A házi tej literenkénti ára a piacon a szeptember eleji 1 hrivnyáról e hónap elejére 1,20-1,30-ra nőtt. Az üzletekben értékesített zacskós, illetve dobozos tej ára gyakorlatilag változatlan.

Ami a határ menti térségeket illeti, a magyar bevásárlóturizmus megélénkülésének hatására bekövetkezett nyár eleji 10%-os árnövekedés nem srófolódott tovább.

A nyugdíj-kiegészítések kifizetése, a közalkalmazottak egyes kategóriáinál végrehajtott béremelések folytán az elmúlt időszakban jelentős mértékben nőtt a lakossági kézen levő készpénz mennyisége, minek kapcsán szakértők az infláció, az árak növekedésének veszélyére figyelmeztetnek. Az illetékes hivatalok szerint azonban ennek valószínűsége igen csekély, miután a kereskedelmi egységekben semmilyen áruból nincs hiány, s a raktárkészleteket is folyamatosan feltöltik.

Baráth József