Beregújfalu: Nyugat-európai mintára

Új általános iskolát kap Beregújfalu

2004. október 15., 10:00 , 196. szám

Másfél éve annak, hogy a Beregújfalui Községi Tanács elhatározta, általános iskolává alakítják át a falu óvodáját. A fejleményekről Horváth Mártát, a Beregújfalui Általános Iskola igazgatóját kérdeztük.

- Mi indokolta, hogy új iskolája legyen a községnek?

- Jelenleg is van általános iskolánk, amelyet a Johannita Segítőszolgálat támogatásával újítottunk fel. Az iskola tulajdonképpen három épületből áll, melyek közül kettő eléggé romos állapotban van. Ráadásul, mivel több épületben folyik az oktatás, szét vannak szórva a diákok, és kissé vontatottan halad a tanítás. A most felújított épület eredetileg óvoda volt. Méreteihez képest azonban kevés gyereket foglalkoztattak itt, így részben kihasználatlanul állt. Ezért döntött úgy a községi tanács, hogy ezt az épületet alakítják át iskolává. Elkészültek a tervek, majd tavaly márciusban megkezdődtek a munkálatok. Nagy reményeket fűzünk az új iskolánkhoz, mivel ott együtt, egy épületben lehetne mindenki. A jelenlegi iskolaépületben ugyanakkor helyet kapna a község óvodája. A munkálatokat a megyei oktatási és tudományos főosztály, valamint a járási közigazgatási hivatal finanszírozta.

- Hol tartanak a munkával?

- A munkálatok nagyon jó ütemben haladnak, végéhez közeledik a tatarozás. Teljesen befejeztük a felső szintet és majdnem elkészültünk a földszinttel is. Hamarosan megérkezik a bútorzat, amit a megyei oktatási és tudományos főosztály biztosít számunkra, így megkezdhetjük berendezni a tantermeket. Közben betonozzák a járdákat, készítik a kerítést, folynak a tereprendezési munkálatok. Szeretnénk rendbe hozni még a sportpályát és a pincét is. Tervezzük az épület udvarának parkosítását, de amíg a tereprendezés folyik, nem kezdhetünk neki. Az iskola szépítésében és a szemléltetők készítésében aktívan részt vesznek a tantestület és a szülői tanács tagjai.

- A hírek szerint nyugati mintára alakítják ki az iskolabelsőt.

- Ebben sok igazság van. Külföldi mintájú a belső kivitelezés, a parkettázás, csempézés. A modern követelményeknek megfelelően az épület rendelkezik konyhával, egészségügyi részleggel, zuhanyzókkal. A tananyag szemléltetéséhez lesz tv-készülék, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség jóvoltából van fénymásolónk, nyomtatónk, valamint a diákoknak sikerült magyarországi pályázattal egy videomagnót is nyerniük. A fűtés és vízellátás biztosított, így reményeink szerint minden együtt lesz ahhoz, hogy nyugat-európai körülményekkel vágjunk neki az eredményes oktatásnak.

- Mikor kerülhet sor az épület átadására?

- Az átadást előzetesen október 14-re tervezzük.

Fischer Zsolt