Elnökválasztás és kettős állampolgárság

Ülésezett a KMKSZ választmánya

2004. október 15., 10:00 , 196. szám

Az ukrajnai politikai helyzetet, a kettős állampolgárság kérdését és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola új épülete körül kialakult konfliktust vitatta meg múlt szombaton Tégláson megtartott ülésén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség választmánya.

A téglási kultúrház nagytermében összegyűlt választmányi tagok előtt Kovács Miklós elnök beszámolójában részletesen szólt az országban kialakult politikai helyzetről, különös tekintettel a hajrájához közeledő elnökválasztási kampányra. Mint elhangzott, a szövetséget az elmúlt időszakban megkeresték ugyan bizonyos politikai erők a magyar érdekvédelmi szervezetnek a választási küzdelemben való esetleges részvételével kapcsolatban, ám a tárgyalások eredménytelenül végződtek. A KMKSZ elnöke ismételten leszögezte, hogy a szövetségnek a politikai küzdelmekben való részvétele mindenkor annak függvénye volt, milyen eredményeket sikerülhet elérnie ezáltal a kárpátaljai magyarság számára.

Tekintve azonban, hogy az elnökválasztásban érdekelt politikai erők egyike sem állt elő mindeddig konkrét, a helyi magyarság érdekeit szolgáló elképzelésekkel, ezért a KMKSZ elnöke, tolmácsolva az elnökség ezzel kapcsolatos álláspontját, úgy vélte, ebben a helyzetben az lenne a legcélszerűbb, ha a szövetség nem foglalna állást az elnökválasztással kapcsolatban. A beszámolót követő vita után a választmány nagy többséggel támogatta a szövetség elnökségének álláspontját.

A magyarországi politikai helyzettel kapcsolatban szó esett a minapi kormányváltás hatásáról az anyaország és a határon túli magyar közösségek viszonyára. Kovács Miklós ezzel kapcsolatban úgy vélte, a jelen pillanat akár egy pozitív fordulat lehetőségét is magában rejti, a most felálló magyar kormányzatnak ugyanis lehetősége van újragondolnia viszonyát a határon túli magyar szervezetekkel, köztük a KMKSZ-szel is.

Kiemelten kezelték a választmány tagjai a kettős állampolgárság kérdését. Mint emlékezetes, a Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett aláírásgyűjtés nyomán a magyar Országgyűlés ügydöntő népszavazás kiírásáról határozott e kérdésben. Ugyanakkor a választmány tagjai egyetértettek abban, hogy amennyiben az anyaország valóban meg kívánja oldani a kérdést, ezt a parlament saját hatáskörében is megtehetné a jelenlegi állampolgársági törvény módosításával.

Ily módon – egyrészt – megtakaríthatók lennének a népszavazás több milliárd forintra rúgó költségei, melyeket – egyes választmányi tagok felvetése értelmében – a határon túli magyarság intézményeinek fejlesztésére fordíthatnának; másrészt, elkerülhető volna annak veszélye is, hogy a magyar lakosság részéről a népszavazás iránt megnyilvánuló esetleges közöny miatt kudarcba fulladjon a kettős állampolgárság megadásának ügye, melyet a KMKSZ annak ellenére is fenntartások nélkül támogat, hogy az jelen állás szerint nem érinti majd az ukrán állampolgárságú magyarokat.

A választmány meghallgatta dr. Orosz Ildikónak, a Rákóczi főiskola elnökének beszámolóját az egyetlen kárpátaljai magyar felsőoktatási intézmény ingatlana körül kialakult konfliktusról. Az elnökasszony ismertette a választmánynyal a volt beregszászi törvényszéki palota tulajdonjoga körül kialakult konfliktus rendezésére tett eddigi kísérleteket, melyekbe az elmúlt hetekben Ivan Rizak, a megye kormányzója is bekapcsolódott. Mint ismeretes, a kormányzó javaslatainak hatására a KMKSZ elhalasztotta a főiskola védelmében meghirdetett nagygyűlését. A választmány ezzel kapcsolatban most úgy határozott, hogy mindaddig, amíg remény van a konfliktus rendezésére, a szövetség nem folyamodik a tömegdemonstráció eszközéhez.

Végezetül a szövetség választmánya megtárgyalta egy az ukrajnai magyarság érdekeit képviselni hivatott párt létrehozásával kapcsolatos teendőket. Dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke beszámolójában ismételten hangsúlyozta: a szövetséget az ukrajnai választási törvény módosítása kényszeríti erre a lépésre, amennyiben a magyarság jogainak képviseletében a jövőben is részt kíván venni a politikai életben. A pillanatnyi teendők tekintetében a testület úgy határozott, hogy javasolja a kezdeményező bizottságnak, tűzze ki novemberre a párt alakuló ülését.

ntk