Növényvédelem októberben

Október a gyümölcsösben

2004. október 15., 10:00 , 196. szám

Októberre a késői fajták kivételével a legtöbb gyümölcsöt leszüreteljük. Többen úgy gondolják, ezzel véget is érnek a munkálatok a gyümölcsösökben, pedig még sok a tennivalónk annak érdekében, hogy megalapozzuk a következő évi termés mennyiségét és minőségét.

Vegyük figyelembe, hogy a kártevők és kórokozók általi fertőzés veszélye a szüreti időszak elmúltával is fennáll. Lényeges a fák folyamatos ellenőrzése. Amennyiben korhadt, elhalt ágrészeket találunk, azokat igyekezzünk eltávolítani a növényekről. Ugyanakkor azt se feledjük el, hogy egyes gyümölcsfajok, mint például a kajszi, nem metszhetők a november és március közötti időszakban, mert a metszéssel esetlegesen elősegítjük a gutaütés kórokozójának fertőzését a sebzési felületen keresztül. Nemcsak egyes ágrészek halhatnak el, hanem egész fák is elpusztulhatnak egy vegetáció folyamán. Ezek eltávolítását se halogassuk, mivel fertőzési forrást jelenthetnek az egész területre nézve.

A gyümölcsfák esetében ajánlott felraknunk a hernyóenyves öveket az araszolók szárnyatlan nőstényeinek az összefogására. Összegyűjtésükkel csökkenthetjük a következő évi fertőzés mértékét. A nyár folyamán felrakott almamolyfogó öveket ugyanakkor távolítsuk el a fákról. A fákat és a gyümölcstermő bokrokat folyamatosan vizsgáljuk át, és a hernyófészkeket a korábban említett hernyószedők segítségével gondosan távolítsuk el a fáinkról és égessük el. A gombabeteg ágakat, kisebb ágrészeket is igyekezzünk eltávolítani növényeinkről és a hernyófészkes ágrészekkel együtt égessük el azokat is.

Fontos közvetlenül lombhullás után - aminek ideje természetesen gyümölcsfajtól függően eltérő lehet - összegyűjteni a lehullott leveleket és termésrészeket. Nagyon sok esetben ezt a munkálatot tavaszra hagyják, pedig növényvédelmi jelentősége ősszel a legnagyobb.

Természetesen ősszel is fontos a vegyszeres védekezés a kórokozók és a kártevők ellen. Ilyenkor azonban vegyük figyelembe, hogy lehetnek kertünkben késői gyümölcs- vagy szőlőfajták. A védekezésre szánt szereket ezért úgy válasszuk meg, hogy azok egészségügyi várakozási ideje leteljen a szóban forgó termés betakarításáig.

A helyesen elvégzett őszi növényvédelemmel elejét vehetjük az újabb fertőzések kialakulásának.

M. B.