Az autonómiáért és a kettős állampolgárságért

Ünnepség Szilvásváradon

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

A határon túli magyar autonómiák megalakulásának, illetve a kettős állampolgárság megvalósulásának szükségességét hangsúlyozták az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP), a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetői vasárnap Szilvásváradon.

Nem lehet magyar integráció, nemzeti egységesülés szabadság nélkül - mondta Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke a bükki Szalajka-völgyben álló Kárpátok Őre szobor előtt tartott, a Fidesz Gazdatagozata és az Egri Végvár Polgári Körök által szervezett ünnepségen.

A szétszakítottság szétfejlődést jelent, meglazulnak a nemzet egyes tagjai között a kötelékek, nem lesznek közös célok - hangsúlyozta Duray Miklós, a szlovákiai MKP ügyvezető alelnöke. A Kárpátok Őre emlékmű is arra figyelmeztet, hogy a nemzetet nemcsak akkor kell megvédenünk, amikor fegyverekkel fenyegetik, hanem még inkább szükséges, "amikor a nemzet kilenc részre van szakítva".

"Ha autonómiánk lesz, ha kettős állampolgárságunk lesz, akkor mondhatjuk el, hogy a trianoni trauma oldódóban van, és a nemzet mindennap, minden évben egységesebbé válik" - jelentette ki Ágoston András, a VMDP elnöke.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke végvárakhoz hasonlította a határon túli magyar közösségeket. Közöttük a legszorongatottabbnak a kárpátaljai magyarságot nevezte, hiszen vízumot kell váltaniuk ahhoz, hogy az anyaországba látogassanak - mondta.

Faludi Sándor, a Fidesz Gazdatagozatának elnöke hangsúlyozta: a kárpátok őreihez hasonlóan meg kell védeni Magyarországot, "mert napjaink közéletében jól látható, hogy a bukott bolsevizmus szörnyszülötteinek sötét, sátáni árnyai a kimúlás kínjaitól vergődve rúgják, csikarják, harapdálják a nemzet szent testét".

A Kárpátok Őre, vagyis a fából faragott monumentális őrkatona eredetijét 1915-ben állították fel Kolozsvárott, annak emlékére, hogy a honfoglalás idején Árpád fejedelem éjjel-nappal strázsáló őrök segítségével zárta le és ellenőrizte a Kárpátok hágóit. Szeszák Ferenc szobrászművész alkotását 1918-ban felégették, a szobor mása 2002-ben kapott helyet Szilvásváradon.

MTI-ntk