Berniczky Éva Déry-díjas

Díjátadás Budapesten

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

Kimagasló irodalmi tevékenységéért Berniczky Éva ungvári író, szerkesztő, valamint az anyaországi Grecsó Krisztián költő, író és Keresztury Tibor irodalomtörténész, kritikus vehette át idén a Déry Tibor Alapítvány elismerését. A Déry-díjat október 15-én adták át Budapesten.

A Déry Tibor Kossuth-díjas író nevét viselő alapítvány elismeréseit 19. alkalommal adták át az alkotó születésének évfordulója alkalmából. Az 1894. október 18-án született, 27 éve elhunyt író emlékére létrehozott alapítvány Déry Tibor özvegyének végakaratán alapul. Abban vagyonát a magyar államra hagyta, melyet értékesítettek, és az abból származó összegek kamataiból évente jutalmazzák a kimagasló irodalmi tevékenységeket.

Az idei ünnepélyes díjátadón a Déry Tibor Alapítvány Kuratóriumának elnöke méltatta a díjazottakat. Réz Pál, a HOLMI főszerkesztője elmondta, hogy az Ungváron élő szerző ez évi irodalmi tevékenységéért, főként a Magvető Kiadó gondozásában megjelent A tojásárus hosszúnapja c. novelláskötetében nyújtott teljesítményéért részesült az elismerésben. Az ünnepséget követően még egy rövid beszélgetésre is jutott ideje a három ünnepeltnek. (Képünkön balról jobbra: Keresztury Tibor, Berniczky Éva és Grecsó Krisztián.)

"Nagyon örülök az elismerésnek, nem szoktam túl gyakran díjat kapni. Természetesen nagyon jólesett. Főként azért, mert szakmai díj, olyan irodalmárok, írók (Réz Pál, Lator László, Ilia Mihály, Závada Pál) tartottak méltónak rá, akiket nagyra értékelek, és véleményük sokat jelent a számomra" - mondta el lapunk kérdésére Berniczky Éva, akinek ezúton is gratulálunk.

P. Zs.