Gázolaj: Kártyások előnyben

Gondok a gázolajellátással

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

Az utóbbi időben a kőolaj növekvő világpiaci ára (55 dollárba kerül hordónként) és a nyomott ukrajnai árak miatt a benzinkutakon megnőtt a gázolajért sorban álló járművek száma. Egyes kutaknál csak kártyára, illetve jegyre árusítják a gázolajat.

Ez utóbbiakat azonban csupán Munkácson vagy Ungváron, a kőolajszármazékokat forgalmazó cégek székhelyén lehet megvásárolni, azaz ha valaki például Beregszászban vagy a megye más településén él, elviekben Ungvárra kellene utaznia ahhoz, hogy gond nélkül gázolajhoz jusson.

A kőolajszármazékokat forgalmazó cégek a kártyás-, illetve jegyrendszer bevezetését s magát a gázolaj hiányát azzal magyarázzák, hogy a jelenlegi, államilag rögzített áron (2,60 hr/liter) számukra majdhogynem nullszaldós vagy egyenesen ráfizetéses ennek az üzemanyagfajtának a forgalmazása.

Mint Tarasz Csumak, az OKKO benzinkúthálózatot üzemeltető Uzshorodnaftoprodukt értékesítési menedzsere a Kárpátaljának elmondta, ők a kártya-, illetve jegyrendszert azért vezették be, hogy ne veszítsék el állandó klienseiket. Aki kártyát vagy jegyet igényel, szerződést kell kötnie a forgalmazóval, az ingyen kiadja a kártyát vagy a jegyet, majd az ügyfélnek a forgalmazó által megadott bankszámlára kell átutalnia rendszeresen a felvásárolt gázolaj vagy benzin árát. Az OKKO kútjain egyébként általában csekély mennyiségben készpénzért is kapható gázolaj, mely azonban egy-két órán belül el is fogy. Tarasz Csumak prognózisa szerint az október 31-i elnökválasztásig ez az állapot aligha változik.

Hasonló helyzetben van a többi forgalmazó is. A Mavex Verhovinánál elmondták: kútjaiknál jelenleg általában mind kártyára, mind készpénzért kapható gázolaj, egy-két héttel korábban azonban nekik is voltak gondjaik az ellátással.

A Kárpátalja azon kérdésére, milyen lenne jelenleg a gázolaj kereskedők számára is elfogadható ára, az értékesítők egyetértettek abban, hogy annak a 3,20-3,30 hr/liter szinten kellene mozognia.

Baráth József