KMKSZ: A cél a magyarság érdekvédelme

Pártot alapít a KMKSZ

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

Pártalapítás mellett döntött a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A kezdeményező bizottság novemberre tűzte ki az alakuló ülést. Az elhatározás okairól és céljáról Kovács Miklóst, a szövetség elnökét kérdeztük.

- Miért döntöttek a pártalapítás mellett, holott a KMKSZ mindig is civil szervezetként határozta meg magát?

- A KMKSZ továbbra is civil szervezet marad, szó sincs arról, hogy párttá alakulna át. Az előző választási rendszer lehetővé tette, hogy szövetségünk civil szervezeti státusban is részt vegyen a választásokon, s ily módon legitimálhassa magát az itteni magyarok által. Ebben a jelenlegi, új helyzetben azonban, amikor a választók csak a pártlistákra szavazhatnak, ez a lehetőség elvész. Ez indokolta, hogy a KMKSZ külön pártot hozzon létre, s ezáltal a jövőben is elindulhasson a választásokon.

- Mi lesz a létrehozandó párt neve?

- Előzetes elképzeléseink szerint a párt neve "KMKSZ" - Ukrajnai Magyar Párt lenne, utalva arra, hogy célja a KMKSZ által képviselt értékek és célok megjelenítése.

- Lehet országos politikai erő Ukrajnában egy mindössze 150 ezres közösséget képviselő szervezet?

- Értelemszerűen az elsődleges cél nem a parlamenti választásokon való részvétel, hiszen a jelenlegi listás választási rendszer és a 3 százalékos parlamentbe jutási küszöb ezt amúgy sem teszi lehetővé. Azonban azokban a közigazgatási egységekben, ahol a kárpátaljai magyarság száma a törvényekben előírt három százalékot meghaladja, a párt a kárpátaljai magyarság képviseletében elindulhat az önkormányzati választásokon. Ide tartozik a megyei tanács, valamint az ungvári és ungvári járási, a csapi, a munkácsi, a beregszászi, a beregszászi járási, a nagyszőlősi járási, a huszti és akár a huszti járási önkormányzatok is.

- Mit jelent a pártalapítás a gyakorlatban?

- A legfontosabb gyakorlati teendő a bejegyzéshez szükséges tízezernél is több támogató aláírás összegyűjtése. Itt jegyezném meg, hogy az aláírások nem jelentenek automatikusan párttagságot, csupán jelzik, hogy a polgárok támogatják az elképzelést, hogy létrejöjjön a szóban forgó párt. E tekintetben természetesen mindenekelőtt a kárpátaljai magyarság támogatására számítunk, s a kezdeményező bizottság november 6-ára kitűzött alakuló ülését követően hozzá is látunk az aláírások összegyűjtéséhez.

- Az a tény, hogy országos párt alakul, jelenti-e egyben azt is, hogy az az egész ukrajnai magyarság érdekeit lesz hivatva képviselni?

- Természetesen. Előzetes felmérésünk szerint az ország szinte valamennyi régiójában jó eséllyel számíthatunk arra, hogy létrehozzuk a párt helyi alapszervezeteit, s ily módon valamennyiünk pártja lesz ez. Úgy vélem továbbá, a szülőföldjüktől távol szakadt magyaroknak megadatik így a lehetőség, hogy aláírásaikkal, támogatásukkal reális segítséget nyújtsanak az itteni, egy tömbben élő magyarságnak, miáltal a kárpátaljai önkormányzatokban normális magyar képviseletet biztosíthatunk. Meggyőződésem, hogy nagyon sok Kárpátaljától távol élő magyar ezt megtisztelő kötelezettségnek fogja fel.

- A pártalapításról szóló hír hallatán nagyon sokakban felmerült, mi lesz a KMKSZ alapszabályának azon pontjával, amely mindmáig nem teszi lehetővé a szövetség tisztségviselői számára, hogy politikai pártokban funkciót vállaljanak?

- Alapszabályunk ezen pontját nyilvánvalóan módosítani kell majd a jövőben, abban az értelemben, hogy az ne terjedjen ki az általunk létrehozandó pártra. Ez annál is inkább érthető és indokolt, mivel ez a párt nem kezd el "önálló életet élni", annak egyetlen célja és feladata lehetőséget biztosítani a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek arra, hogy a lehető legszélesebb körben kifejthesse érdekvédelmi tevékenységét a magyarság érdekében.

ntk