Kultúrakutatás Kárpátalján

Nemzetközi néprajzi, kulturális antropológiai konferencia Beregszászban

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

Háromnapos néprajzi konferenciának adott otthont a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola az elmúlt hétvégén.

A tanácskozást a Jankó János Néprajzi Egyesület (Budapest) alapítói, Geszti Zsófia és Pákay Viktória kezdeményezték, akik évek óta kutatják vidékünk hagyományos kultúráját. A magyarországi és hazai kutatók szakmai találkozójára a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében került sor. A konferenciát támogatta az Illyés Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

A pénteki ünnepélyes megnyitón dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Rákóczi főiskola elnöke köszöntötte a kutatókat és érdeklődőket a főiskola kollégiumának filmklubjában. A vendégek között volt Szabó Ottó, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja, Somogyi László konzul és Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke.

Szabó Ottó főkonzul köszöntőjében "elárulta", hogy korábban maga is nagy intenzitással foglalkozott néprajzzal, majd Geszti Zsófia ismertette a Jankó János Néprajzi Egyesület tevékenységét, s mondott köszönetet a konferencia támogatóinak, szervezőinek. Mint elmondta, az első kárpátaljai néprajzi konferenciára igyekeztek olyan szakembereket meghívni, akik kutattak vagy kutatnak ezen a vidéken, és érdeklődnek a terület kínálta sajátos témák iránt.

Az aznapi előadásokon P. Szalay Emőke, Felhősné Csiszár Sarolta és Nagy Varga Vera a kárpátaljai református gyülekezetek úrasztali edényeiről és terítőiről, Kopriva Attila a kárpátaljai népviseletekről, Vári Fábián László a helyi ruszin és magyar népballadák közös vonásairól értekezett. A nap végén Ünnepek és hétköznapok Kárpátalján címmel tematikus fotókiállítás nyílt a kollégium Révész Imre kiállítótermében.

A szombati előadások - Balla Terézia: Egyén és közösség Nagyberegen a XX. század első felében; Hegedűs Gyöngyi: Ung megye református gyülekezeteinek harangozási szokásai; Pilipkó Erzsébet: A görög katolikus néphagyomány szakrális tárgyrendszereinek változásai; Domokos Vera: Az etnikai és felekezeti együttélés Tiszaújhelyen; Rékai Miklós: A hagyományos kárpátaljai zsidó kultúra egyedisége - ugyancsak a legváltozatosabb témákkal és megközelítésekkel szolgáltak a hallgatóság számára. A továbbiakban Kész Margit és Kótyuk Erzsébet, illetve a budapesti Pákay Viktória a hagyományos népi gyógyászat és sebkezelés ugocsai és ungi módszereiről tartott előadást, majd Geszti Zsófia a betlehemezés Kárpátalján újjáéledő hagyományáról és funkcióiról beszélt. Végezetül Geszti Zsófia bemutatta a Kiss Ferenc és Stoller Antal által készített Kárpátalja népzenéjét és táncos hagyományait megörökítő és feldolgozó CD-ROM-ot.

Vasárnap P. Punykó Mária a kígyókőről és annak a Szernye-mocsár vidéki magyar falvak hiedelemvilágában, népi gyógyászatában betöltött szerepéről, Lator Ilona a viski görög katolikusok halotti szokásairól értekezett. A Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszéke által szervezett Kárpátalja-kutatások tapasztalatait Bődi Erzsébet ismertette, majd Szőke Anna számolt be salánki néprajzi gyűjtéseiről.

A résztvevők által sikeresnek ítélt tudományos konferencia tapasztalatait Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára foglalta össze. A rendezvény szakmai eszmecserével és nyilatkozat elfogadásával ért véget.

Badó Zsolt