Nem fenyeget árvíz

Milyen időjárás várható ősszel?

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

Milyen lesz az októberi, illetve az őszi időjárás, kell-e tartanunk újabb árvizektől, s végül, milyen télre számíthatunk? - kérdeztük a meteorológusokat.

Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai szolgálat helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, a hőmérséklet a megyében októberben csak jelentéktelen mértékben tér el a sokévi átlagtól (7-10 0C). Alsó értéke gyakorlatilag változatlan lesz, a felső viszont 10-ről 9 0C-ra esik vissza. A csökkenés főleg a sík vidéki régiókban lesz majd érzékelhető, ahol az átlagos hőmérséklet várhatóan 1-2 fokkal marad el a sokévitől.

Az elmúlt napokban a megye egyes sík vidéki térségeiben már jelentkeztek a talaj menti fagyok. Ugyanakkor a napokban 5-6 fokkal enyhült az időjárás, így az elkövetkező néhány napban helyi jellegű lehűlésektől eltekintve nem kell számítani arra, hogy ismét fagypont alá süllyed a hőmérő higanyszála. Hosszabb távon mindazonáltal az időjósok azt ajánlják a gyümölcs- és zöldségtermesztőknek, hogy mielőbb takarítsák be a még a földeken maradt termést.

A meteorológusok szerint az ősszel lehulló csapadék mértéke előreláthatólag nem lesz akkora, hogy az árvizek kialakulásához vezethetne. Mennyisége várhatóan valamivel alatta marad a sokévi átlagnak (56-85 milliméter). Idén a sík vidéki régiókban havonkénti lebontásban kb. 50, a hegyvidékiekben pedig 80 milliméternyi csapadékot jósolnak, azaz nem kell túlzottan csapadékos ősztől tartanunk.

Vaszilina Bloh végezetül elmondta, hogy a meteorológusok prognózisa szerint kemény, hideg télre számíthatunk.

B. J.