Öngyilkosok: Az élet áldozatai?

Növekszik az öngyilkosok száma Kárpátalján

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

Rohanó, ideges életvitelünk, a nélkülözés, a túlóra, az instabil világ, melyben élünk, pontosabban, létezünk – mindez sajnos évről évre növeli azok számát, akik úgy döntenek, eldobják maguktól az életet. E tekintetben Kárpátalja sem számít kivételnek.

Kérdésünkre Jevhen Laba, a megyei törvényszéki orvos szakértői hivatal helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, 2004 első kilenc havában a megyében 131 öngyilkosság történt. Az elmúlt év hasonló időszakához képest tízzel nőtt az esetek száma. A legtöbb öngyilkosságot egyébként 1999-ben követték el a megyében, amikor 225 személy vetett véget önkezével életének. A statisztikák szerint az önmagukat a halálba küldők több mint ötven százaléka ittas állapotban követi el tettét.

Ami az elkövetési formákat illeti, azok palettája igen széles, ám a legtöbb esetben az akasztást választják az öngyilkosjelöltek. Nem volt ez másként idén sem – 110-en folyamodtak az élet kioltásának ehhez a módjához. További 14 esetben késszúrással végeztek magukkal, 4-en golyót repítettek a fejükbe. Szolyván, illetve Ungváron két ember a vonat elé vetette magát.

Ami a nemek arányát illeti az öngyilkosságot elkövetők körében, a mérleg nyelve határozottan a férfiak oldalára billen: idén 113 férfi, illetve 18 nő követett el öngyilkosságot. Míg a korábbi években főleg az idősebb korosztály vezetett az életkori arányok tekintetében, az utóbbi időben a 30 és 50 év közöttiek követik el a legtöbb öngyilkosságot.

Ami az esetek járásonkénti megoszlását illeti (az egyes járások számadataiban a területükön fekvő megyei jogú városok, illetve a megyeszékhely adatai is benne foglaltatnak), a Beregszászi járásban 17-en, a Nagyszőlősiben 11-en követtek el öngyilkosságot; a Munkácsi, a Rahói és a Técsői járásban egyaránt 19-en menekültek a halálba. Legtöbben az ungvári járásban folyamodtak öngyilkossághoz – eddig 40 személy vetett véget önkezével életének.

Az élettől menekülő emberek elkeseredettségét jelzi azoknak a módszereknek és eseteknek a megdöbbentő változatossága és rendkívülisége, amelyekkel és ahogyan távoznak.

Egy szolyvai járási településen az 53 éves férfi, miután megborotválkozott, családja szeme láttára vágta el a torkát borotvájával. Megmagyarázhatatlan tette sajnos "eredményes" volt, mivel a penge megsértette az ütőeret, s az orvosok már nem tudták megmenti életét.

A szolyvai járási Galambos (Holubinne) településen két napon keresztül kerestek a helybéliek egy 17 éves fiút, s végül az erdőben találtak rá, ahol felakasztotta magát. A holttest összeszorított ujjai között egy papírlapot találtak a következő felirattal: "Apa, anya, bocsássatok meg".

Egy 53 éves ungvári nő a városi kórház betegeként egy negyedik emeleti kórterem ablakából vetette ki magát, s a helyszínen szörnyethalt. A hátrahagyott üzenetben azt írta, nem akart tovább terhére lenni családjának. Munkácson szintén a kilátástalanság miatt vetette magát a mélybe az ötemeletes tömbház tetejéről egy 39 éves férfi.

A halálba vezető út talán legszörnyűbb módját választotta egy nagyszőlősi járási település 34 éves lakosa, aki leöntötte magát benzinnel, majd lángra lobbantotta ruháját. Annak ellenére, hogy a fáklyaként lobogó férfit perceken belül a járási kórházba szállították, életét nem sikerült megmenteni, miután testének 80 százaléka összeégett.

Baráth József