Szürte: Az utolsó simításokat végzik

Szürtei cigányiskola

2004. október 22., 10:00 , 197. szám

Mint arról már beszámoltunk, a hollandiai Kelet-Európát Segítő Munkacsoport nevű alapítvány új, a XXI. századi igényeknek megfelelő kétszintes, összkomfortos iskolát és gyülekezeti termet magában foglaló létesítményt épít a szürtei cigány közösség számára. A részben már szeptember elsején használatba vett épületen jelenleg az utolsó simításokat végzik.

Az iskolát Hollandiából érkezett önkéntesek építették fel a szürtei székhelyű Dorcas Kárpátalja Segélyszervezet közbenjárásával. Szeptember elsejétől a félkész épületben megindult a tanítás. A faluban jelenleg ismét tíz hollandiai önkéntes dolgozik, hogy minél előbb beindíthassák a fűtést, és hogy minél előbb elkészüljön az emeleti gyülekezeti terem - tájékoztatta lapunkat Bátori József, a Dorcas munkatársa.

Jan van Baal, a holland önkéntesek vezetője kérdésünkre elmondta, a Kelet-Európát Segítő Munkacsoport egy olyan szervezet, amely szociális, kulturális és vallási célokat szolgáló épületeket emel a rászoruló kelet-európaiak számára. A beruházásokhoz pénzt pályázatokból és magánszemélyektől gyűjtenek, a kivitelezéshez pedig önkénteseket toboroznak. A jelenleg Szürtében dolgozó kilenc férfi és egy nő Nieuw-Vennepből érkezett, vannak közöttük építészek, tanárok, tereprendezők, virágkertészek, és akad nyugdíjas is. Arra a kérdésre, hogy miért tartják fontosnak ezt a munkát, van Baal úr elmondta: szociálisan érzékeny keresztény emberek lévén önként és szívesen áldozzák a szabadságukat erre a nemes célra, ráadásul ők fedezik az ideutazásuk és itt-tartózkodásuk költségeit is. "Megéri, hisz jóleső érzés látni ezt a szép új épületet és benne ezeket a gyerekeket"- vallja.

Fodor Gusztáv tiszteletestől, a Dorcas Magyarország Segélyszervezet igazgatójától megtudtuk, hogy az épület november 1-jéig teljesen elkészül, és birtokába is veheti a szürtei cigány közösség apraja-nagyja, de az ünnepélyes átadásra csak tavasszal kerül sor, amikorra remélhetőleg felépül súlyos betegségéből a beruházást elindító Joop Buis, a Kelet-Európát Segítő Munkacsoport vezetője, és személyesen is részt vehet az ünnepségen.

-dózsa-