Boldog Romzsa Tódorra emlékezünk

Görög katolikus emlékünnep

2004. október 29., 10:00 , 198. szám

November 1-jén a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye valamennyi egyházközségében ünnepi szentliturgiát tartanak boldog Romzsa Tódor, a vértanúhalált halt püspök emlékére.

Romzsa püspök ereklyéit 2003-ban szállították Kárpátaljára és helyezték el az ungvári görög katolikus katedrálisban. Itt Milan Sasik egyházmegyei püspök celebrál szentliturgiát hétfőn, helyi idő szerint 8.45 órai kezdettel.

Romzsa Tódor szülőfalujában, Nagybocskón másnap, november 2-án helyi idő szerint 10.00 órától tartanak emlékünnepséget. A helyi görög katolikus templomban ugyancsak Sasik püspök celebrál szentliturgiát, majd helyez el Romzsa-ereklyét a szentély oltárába.

Romzsa Tódort 1944. szeptember 24-én szentelték a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspökévé. 1945-ben a püspök elutasította a sztálini hatalommal való együttműködést, melynek célja a görög katolikus egyház felszámolása, a papság és a hívek beolvasztása volt az orosz pravoszláv egyházba. A püspök ellen 1947. november 1-jén merényletet hajtottak végre. II. János Pál pápa 2001-ben boldoggá avatta a vértanúhalált halt püspököt.

P. Zs.