"Hogy tovább éljen a magyar dal, a magyar szó"

XV. Aranyősz Nemzetközi Kórustalálkozó

2004. október 29., 10:00 , 198. szám

Tizenötödik alkalommal tartottak Aranyősz Nemzetközi Kórustalálkozót múlt vasárnap Técsőn, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott fesztiválnak több száz résztvevője volt, a közönség színig töltötte a helyi Zenit gyár kultúrházának nézőterét. Csupán az ünnepnek helyet adó leromlott állapotú "kultúrterem" homályosította el némileg a jubileumi alkalom fényét. A nézőtéren, a színpadon a résztvevők fejére csurgott a tetőtérben rekedt víz és tócsákban állt a padlózaton.

A jubileumi találkozón tíz kárpátaljai dalárda és együttes vett részt, az énekesek, táncosok a méltatlan körülmények dacára is jó hangulatban, a megszokott lelkesedéssel hangoltak, próbáltak a színpadra lépés előtt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviseletében Milován Sándor alelnök köszöntötte a fellépőket, emlékeztetve, hogy a nemzet nemcsak nyelvében, de kultúrájában is képes tovább élni. "A mai találkozó célja, hogy tovább éljen a magyar dal, a magyar szó, legyen beszélhető nyelvünk, művelhető kultúránk" – fogalmazott.

A házigazdák és szervezők nevében Bányász Erzsébet, a KMKSZ Técsői Alapszervezetének elnöke, valamint ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke üdvözölte a jelenlévőket. Ugyancsak köszöntötte az egybegyűlteket Sztepan Filip, Técső polgármestere. Isten áldását kérte az alkalomra és a magyar kultúrát művelők munkájára László Károly técsői református lelkész.

A fesztivált a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola gyermekkórusa nyitotta magyar népdalokkal, táncosai délalföldi ugróst mutattak be (vezetők: Tudósi Tímea, Takács Zsuzsanna, Seres Viktória). Az aknaszlatinai Buszojok gyermek táncegyüttes román és magyar néptáncai nagy közönségsikert arattak (koreográfus: Szanyi Annamária). A Beregszászi Petőfi Nyugdíjasklub kórusa a lágerbe hurcolt magyar férfiak emlékének szentelte műsorát Krajnikné Hegyi Irén zenei kíséretével.

A Técsői Református Líceum kórusa református énekekkel, magyar dalokkal lépett színpadra (kórusvezető: Csík Károly). Az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola Nefelejcs Néptáncegyüttese ezúttal is nívós hagyományőrző műsorral szórakoztatta a közönséget (vezető: Vajnági Adrienn). Nagy tapsot kapott a KMKSZ munkácsi (vez.: Fazekas Sándor), valamint taracközi kisegyüttese (vez.: Fülöp Viktória).

Az idősebb korosztály képviseletében a nyugdíjasklubok énekcsoportjai is színpadra léptek: Mezőkaszonyból az Életet az éveknek (vez.: Krucska Erzsébet), Beregdédából az Arany János Nyugdíjasklub (vez.: Fekete Margit) énekkara. A programot az aknaszlatinai Őszirózsa Nyugdíjasklub kórusának színvonalas műsora zárta (vez.: Branstetter Beáta).

A kórusvezetők együttesük képviseletében virágot, emléklapot és egy-egy Hidi-kerámiát vehettek át a szervezőktől.

Ifj. Sari József zárszavában rámutatott: a méltatlan körülmények ellenére kinek-kinek tennie kell a dolgát, hogy jövőre és azután is számos éven keresztül legyen még kórustalálkozó.

A kellemetlen hideg és nedvesség emlékét a bőséges, közös estebéd igyekezett feledtetni. "Sokat dolgozunk azért, hogy évről évre, minden nehézség ellenére lebonyolíthassuk ezt a rendezvényt. Boldog vagyok, hogy idén is sikerült, és Técsőn a magyar kultúráé lehetett a főszerep" – mondta el lapunknak Bányász Erzsébet, aki idén tizedik alkalommal volt szervezője a kórustalálkozónak.

Popovics Zsuzsanna