"Összeszokott csapat vagyunk"

Egyéves a Régiók

2004. október 29., 10:00 , 198. szám

A Duna Televízió tavaly október óta sugározza heti rendszerességgel a megújult struktúrájú Régiók című műsort, melyben a határon túli magyar stúdiók jelentkeznek önálló adásaikkal. A régi-új műsor feladata, hogy teret adjon a határon túli televíziós stábok önállóan készített adásainak. Az ötlet bevált, a műsor a napokban ünnepelte egyéves "születésnapját".

A műsor jellegzetessége, hogy minden határon túli magyar stáb fix műsornapon jelentkezik: hétfő - Marosvásárhely, kedd - Pozsony, szerda - Székelyudvarhely, csütörtök - Szabadka és Ungvár megosztva, illetve felváltva, péntek - Kolozsvár. Nemrég a szerkesztőségek rendelkezésére álló adásidő 42 percre bővült. További újdonság, hogy az adott napon bemutatott aktuális témához több határon túli stáb is készíthet kapcsolódó anyagot, ami a heti egyszeri önálló műsor mellett további pluszfeladatot jelent a stáboknak.

Kedd, a Régiók rögzítési napja. Az ungvári televízió stúdiójában minden készen áll a felvételre. A műsorvezető szöveget próbál, a rendező a fénybeállítást, az operatőr a próbafelvételt ellenőrzi. A felvétel idejére elvben mindennek késznek kell lennie. Az utóbbi napok esemény- és információ-túltengése miatt azonban épp "csúszás" van - tudjuk meg Kulin Zoltán műsorszerkesztőtől, aki egyben a Kárpátaljai Állami Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese.

- Ez egy rendhagyó alkalom - nemcsak késik a műsorfelvétel, de ráadásul egyszerre három helyen lenne forgatásunk. Szerencsére ritkán alakulnak így a dolgok - mondja Kulin Zoltán. - Valóban, egyéves a Régiók, és büszkék vagyunk rá, hogy teljesen önállóan készítjük. Igaz, a technikai lehetőségeink hagynak még kívánnivalót maguk után. Jelenleg a "leggyengébb láncszem" a műsor célba juttatása, mivel hiányzik egy olyan optikai szál, amin továbbíthatnánk Budapestre az Ungváron készített kép- és hanganyagot. A műsortovábbítás úgy működik, hogy a műsoros kazettát szerdánként "feltesszük" a Csap-Budapest Inter City vonatra, amit futár vár a budapesti végállomáson. Ennek persze megvannak a maga hátulütői. Előfordult már, hogy a két futár nem talált egymásra, vagy például a madridi vonatrobbantást követően sem a forgalmi irodák, sem a kalauzok nem fogadták szívesen a "küldeményt". Mindazonáltal a nehézségek ellenére eddig egyetlen adás sem maradt el.

- Mindig van elegendő esemény, hír, amiből jó műsort lehet készíteni?

- Legtöbbször a bőség zavarával küzdünk, és azon kell gondolkodni, hogy mi maradjon ki az adásból. Olyan már előfordult, hogy politikai uborkaszezon idején nem tudtunk adásnyitó "ütős" anyagot produkálni, de hétről hétre rengeteg gazdasági, kulturális hírünk van. Gyakori, hogy az utolsó pillanatban "ugrik be" valamilyen fontos politikai esemény, ami egyrészt borítja az előzetes műsortervet, ugyanakkor viszont "viszi" is az adást.

A Régiókat az ungvári tévé magyar adásainak gárdája készíti: mindössze négy szerkesztőriporter, két operatőr, illetve rendező. Mint kérdésünkre elmondták, az elkövetkezőkre leginkább azt kívánják, hogy ez az összeszokott, jó csapat maradjon együtt, és még sokáig készíthessen színvonalas, szakmailag nívós műsorokat.

Popovics Zsuzsanna