Dollara nyet?

Banki korlátozások a dollár eladására

2004. november 5., 09:00 , 199. szám

Az utóbbi napokban az ukrajnai kereskedelmi bankok korlátozásokat vezettek be a lakosságnak történő valutaeladás terén.

Valutahiány alakult ki az ukrán pénzpiacon, miután a lakosság igyekszik dollárra váltani az elértéktelenedéstől féltett hrivnyáját. Az Ukrajnai Bankok Egyesületének véleménye szerint a dollár iránt megmutatkozó túlzott lakossági keresletet a kormány legutóbbi döntései okozták, többek között a nyugdíjemelés és a szociális kiadások növekedése.

Az Ukrszocbank tájékoztatási központjának közlése szerint, melyet az UA-Reporter.com internetes hírújság idéz, egy alkalommal egy természetes személy számára mindössze 100 USA-dollárt adnak el. Ugyanilyen korlátozást vezetett be a Privatbank is. A Takarékbank (Oscsadbank) és a Prominvesztbank nem kommentálta a helyzetet. Az Aval Bank tájékoztatási központjának közlése szerint a pénzintézet teljesen beszüntette a dolláreladást. A bank képviselője az Ukrajinszki Novini hírügynökségnek nem tudta megmondani, mikor kezdik el újra a dollár eladását, de azt tanácsolta az újságíróknak, a választásokat követően érdeklődjenek.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) igyekszik stabilizálni a készpénzes valutapiacot, alacsony áron (5,3150 hr/USD) értékesítvén a bankoknak a dollárt. Az NBU bevezette továbbá a kereskedelmi bankok adásvételi kamatainak korlátozását, melyek 2%-nál többel nem térhetnek el a hivatalos jegybanki kamatoktól (jelenleg az adott korridor 5,2004 – 5,4126 hr/USD). A hírek szerint az NBU készen áll arra, hogy a hrivnya árfolyamának stabilizálása érdekében eladjon 1 milliárd dollárt a jegybanki tartalékalapból.

A Kárpátalja által megkérdezett pénzintézetek helyi fiókjai ugyanakkor nem vezettek be a dollár eladására vonatkozó enynyire szigorú korlátozásokat. Az Eximbank beregszászi bankfiókjának tájékoztatása szerint legfeljebb az 5000 dollár feletti vásárlási igényeket korlátozzák. Andrij Ljah, az Aval bank megyei kirendeltségének lakossági kapcsolatokkal foglalkozó osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy a kirendeltség bankfiókjai abból a dollárösszegből gazdálkodhatnak, amely a dollárnak hrivnyára történő váltásából befolyik.

Baráth József