Tűzeset és betörés a beregszászi katolikus egyházközségben

Védtelenül a város közepén?

2004. november 5., 09:00 , 199. szám

Az utóbbi napokban igencsak "rájárt a rúd" a beregszászi római katolikus egyházközségre. Nemrég tűz ütött ki az egyik templom közeli kisebb épületben, majd a templomba törtek be ismeretlenek. Eredetileg a volt katolikus iskola átadásának fejleményeiről érdeklődtünk a beregszászi plébánián, de mint kiderült, jelenleg egyéb "ügyek" keserítik az ott szolgálók mindennapjait.

Mint október elején beszámoltunk róla, a helyi katolikus közösség visszaigényelte és hivatalosan meg is kapta az egyházközség egykori iskolájának épületét, annak átadása azonban a gyakorlatban nem történt meg.

Az illetékes oktatási osztály végül a régi-új tulajdonos kitartó kérvényezése nyomán kötelezte az épületben korábban iskolai osztályokat működtetett városi oktatási intézményeket: szállítsák el hátrahagyott ingóságaikat és adják át az épület kulcsait.

– A 6. számú iskola igazgatósága rendben elszállíttatta ingóságait, a kulcsokat átadták. A 4. sz. iskola még nem ürítette ki az általa korábban használt termeket, a kulcsokat nem kaptuk meg. Az iskolaudvart lezártuk: a Vérke felőli oldalon magas deszkakerítés védi, míg a Bethlen utca felőli oldalon a mostani alig félméteres helyett hamarosan szintén magasabb kerítést építünk. Erre főként azért van szükség, mert az iskola körül rendszeresen látni illetéktelen személyeket. Az épület földszinti ablakait korábban betörték, a tantermeket feldúlták, van tehát mitől óvni az egyelőre üresen álló épületet. Az elérhető ablakokra bádoglemez került, az ajtókat lezártuk. A tél beállta előtt a tetőtéri beázásokat is meg kell szüntetni, hogy tavaszig ne rongálódjon tovább az épület – mondta el kérdésünkre Bohán Béla beregszászi plébános.

Az amúgy sem kicsiny gondokat tetézte, hogy október közepén tűz ütött ki a katolikus iskola udvarán, ahol az egykori iskolaszolgai lakáshoz kellett tűzoltókat hívni. A templomot is közvetlenül veszélyeztető lángokat sikerült megfékezni, feltételezések szerint utcagyerekek gondatlansága okozhatta a tüzet.

Néhány nappal később (október 26-ra virradóra) a templomba törtek be, és fosztották ki a lezárt perselyeket.

– A rabláskor nem voltam idehaza, csak később értesültem a sajnálatos eseményekről. A tüzet illetően nem kaptunk hivatalos jelentést a tűzoltóság részéről, pedig a nevezett ingatlan az egyházközség tulajdona. Ami a betörést illeti, a tettesekről szintén nem érkezett hír, a feltört perselyeket mára megjavították – tájékoztat Béla atya.

Mint azt a helyszínen Lánczy József sekrestyéstől megtudtuk, nem ez volt az első eset, hogy az éjszaka leple alatt behatoltak a templomba. "Évekkel ezelőtt, még Sándor atya idején, ugyanezen az ablakon keresztül törtek be a templomba. Akkor kevesebb kárt okoztak. Most valamenynyi perselyt megrongálták, a lakatokat letörték. A kelyhek, gyertyák közül egyet sem vittek el, de látszott, hogy mindent megfogtak és a sekrestyében sok mindent szétszórtak. A tettesek majdnem a templomban ragadtak. Több ajtón is megpróbáltak kijutni, míg végül egy helyen sikerült lefeszíteni a belső, lakatos védőpántot" – mondta el a sekrestyés.

P. Zs.