Új eljárás – hatékonyabb ügyintézés?

Pedagógus- és diákigazolványok igénylése

2004. november 5., 09:00 , 199. szám

Október 31-től megsemmisítik a magyarországi közigazgatási hivatalokban felhalmozódott pedagógus-, diák- és oktatói kártyákat, melyeket a magyar igazolvánnyal rendelkező határon túli érintettek kérvényeztek, de mindmáig nem vettek át – tájékoztat az Ungvári Központi Információs Iroda. Ugyancsak újdonság, hogy a jövőben egyenesen a magyar főkonzulátusra érkeznek a megigényelt igazolványérvényesítő matricák, ami várhatóan megoldja az okmányhosszabbítás körül ebben az évben tapasztalt anomáliákat.

2004. október 31-ét követően az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) nem bírálja el a 2002. 10. 31-én, illetve 2003. 10. 31-én lejárt igazolványok meghosszabbítását. Helyettük az érintettek új igazolványt igényelhetnek a kárpátaljai információs irodákban. (Az igénylőlapon ez esetben az "új igazolvány" rovatot kell megjelölni.) A 2004. 10. 31-ig érvényes igazolványokat ugyanakkor meghosszabbítja az OKÉV. Az Ungvári Magyar Főkonzulátus illetékese arról tájékoztatott, hogy a 2004-2005-ös tanévre szóló érvényességi matricák megérkeztek a külképviseletre, és a jövőben ott kerülnek rá az igazolványokra. Az érintetteknek ehhez nem kell személyesen felkeresniük a főkonzulátust. A tájékoztató szerint az igénylőknek a magyar igazolványukat, lejárt pedagógusigazolványukat ezentúl a körzeti információs irodákon kell leadni, megigényelni a hosszabbítást, majd a megadott időpontban ugyanitt átvenni a meghosszabbított okmányokat.

A szeptember 20-án életbe lépett új eljárási rendtől az érintettek azt várják, hogy hatékonyabbá váljon a pedagógusigazolványok igénylésének-hosszabbításának eddigi nehézkes (vagy egyáltalán nem működő) procedúrája.

Mint emlékezetes, idén több száz pedagógus, diák várt hiába az igazolványokat érvényesítő matricákra, melyek sehogy sem jutottak el Kárpátaljára. Néhány kivételtől eltekintve, 2003 és 2004 októbere között gyakorlatilag csak azok tudták használni igazolványukat, akik az okmányhosszabbítást magyarországi átvétellel igényelték. (Magyarországon hivatalosan az adott év októberének végéig érvényesek az oktatáshoz kapcsolódó okmányok.)

A témával foglalkozó nyár elei írásunk nyomán az illetékesek részéről többször elhangzott: a kárpátaljai információs irodák kifogástalanul működnek. Ez akár így is lehet, ám tény, hogy az okmányhosszabbítás hivatalos ügymenete nem volt zökkenőmentes. Annyira nem, hogy a gyakorlatban nem is működött. Több iskola pedagógusai még tavasszal kérték pedagógusigazolványuk érvényességének meghosszabbítását a kedvezménytörvényt végrehajtó információs irodákban, de máig nem kapták kézhez az érvényesített okmányt, holott annak hatálya már le is járt.

Dupka György, az Ungvári Központi Információs Iroda vezetője májusban még a kedvezménytörvény "zavartalan" végrehajtásáról nyilatkozott. Az információs irodák akkori statisztikái szerint Kárpátalján 1750 pedagógus rendelkezett pedagógusigazolvánnyal. "Mára az érvényességet igazoló matricáért sem kell Nyíregyházára utazni, hiszen a Központi Információs Irodának köszönhetően azt az ungvári főkonzulátuson ráteszik a pedagóguskártyára" – írta május 22-i számában az Ukrajnai Magyar Krónika, beszámolva az információs irodák munkatársainak tanácskozásáról.

A gyakorlatban mindez nem működött. Tavasszal a körzeti információs irodákban kifejezetten arra kötelezték a hozzájuk forduló pedagógusokat, diákokat, hogy kárpátaljai átvétellel igényeljék újonnan kért igazolványukat, illetve a már meglévő okmányt érvényesítő matricát. Az igazolványokat az OKÉV hivatalosan meg is hosszabbította, ám ismeretlen okból a matricák máig (!) nem érkeztek meg Kárpátaljára.

Az irodavezető májusban azt is elmondta, hogy Nyíregyházán "500 elkészült diák-, pedagógus- és oktatói kártya, matrica és több mint 400 magyar igazolvány" van, mely probléma "megoldásán, illetve az okmányok hazahozatalán" fáradoznak. Ennek azonban sajnos nemigen volt foganatja, mivel az át nem vett igazolványokat most mégis bezúzzák. Az idehaza hiába várt 2003-2004-es tanévre szóló matricákról pedig továbbra sincs hír.

A pedagógusok most reménykednek, bár fellélegezni valószínűleg csak akkor fognak, ha kezükbe vehetik a 2004-2005-ös tanévre szóló fémmatricával ellátott pedagógusigazolványukat.

És hogy mire jó a pedagógusigazolvány? Többek között a magyar állam által idén először felajánlott 14 ezer forintos könyvvásárlási támogatás igénybevételére. Szerény "vigasz", hogy a könyveket érvényes matrica nélkül is átvehették az igénylők, ha igazolványukat meghosszabbította az OKÉV.

A statisztikák szerint arányaiban a kárpátaljai pedagógusok éltek legkisebb számban a könyvtámogatás lehetőségével. Vajon miért? Lehet, hogy nálunk nem kell szakkönyv, hangkazetta, szótár, lexikon? Vajon az illetékesek mindent megtettek annak érdekében, hogy minél több pedagógusnak legyen magyar és pedagógusigazolványa?

Popovics Zsuzsanna