Változtak a vízumigénylő űrlapok

Egy év, több mint 200 ezer kiadott vízum

2004. november 5., 09:00 , 199. szám

November elsejétől változtak a magyarországi beutazásra jogosító vízumok igénylésekor kitöltendő űrlapok. A változás csak a C-típusú nemzeti vízumot igénylőket érinti.

Az új igénylőlap az előző vízumkérelemhez képest két pontban tér el: fel kell tüntetni a vízumkérelmező apai nevét, továbbá munkahelyének címét, telefonszámát. Diákok esetében (18 éves korig) az iskolájuk, oktatatási intézményük elérhetőségét kell megadni. Mint kérdésünkre a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulátusának ügyfélszolgálati irodájában elmondták, a szóban forgó adatokat nem szükséges hivatalos igazolással alátámasztani, de esetenként a konzulátus ellenőrizheti azokat.

"Amennyiben a vízumkérelmezőnek nincs állandó munkahelye, külön vizsgáljuk a magyarországi tartózkodás feltételeit. Egy turista célú beutazó esetében például rákérdezhetünk, hogy van-e elegendő pénze. Egyedül az a tény, hogy valaki munkanélküli, nem lehet oka a vízumkérelem elutasításának" - tájékoztat Viski János vezető konzul.

A vízumkényszer tavaly novemberi bevezetésekor kiadott legelső vízumok érvényessége ezekben a napokban jár le, így a konzulátusokon az elkövetkezőkben várhatóan ismét megnő a vízumkérelmezők száma. Az ungvári ügyfélszolgálati irodán jelenleg napi 300-400 igénylő jelentkezik, s a vízumokat általában egy munkanap alatt ki is állítják. Kérdésünkre elmondták, az 1-2 hétig még érvényes vízumok helyett is kérhetők új beutazási engedélyek. Ez esetben a még hatályos vízumot érvénytelenítik, helyette a kiállítás dátumától számítva újabb egyéves vízumot ragasztanak az útlevélbe.

Az ukrajnai magyar külképviselet kijevi, ungvári és beregszászi ügyfélszolgálati irodái 2003 októberétől napjainkig több mint 200 ezer magyar vízumot állítottak ki.

Popovics Zsuzsanna

Olvasóink kérdezték

Tesznek-e vízumot az útlevélbe, ha abban már csak két szabad oldal van? Válasz: igen.

Díjmentes-e a D-típusú tanulmányi vízum a magyar állami ösztöndíjjal rendelkező diákoknak?Válasz: igen.

Amennyiben a szülő saját útlevelébe igényel gyermeke számára beutazási vízumot, akkor két vízummatricát kap? Válasz: igen.

Milyen szankciókkal jár, ha valaki túllépi a 90 napos magyarországi tartózkodási időt? Válasz: a magyarországi kilépéskor büntetésre lehet számítani, a legközelebbi vízumkérelmezésnél pedig elutasításra.