Viktor Juscsenkót támogatja a KMKSZ

A magyarság számára is van már tétje a választásnak

2004. november 12., 09:00 , 200. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Viktor Juscsenko ellenzéki jelöltet támogatja az ukrajnai elnökválasztás november 21-én esedékes második fordulójában – hangzott el a szövetség alapszervezeti elnökeinek az elmúlt hétvégén Ungváron megtartott hagyományos őszi konferenciáján. A jelenlévők ezt követően megtartották a "KMKSZ" – Ukrajnai Magyar Párt alakuló gyűlését.

Kovács Miklós elnök a szövetség vezetői előtt ismételten leszögezte, hogy a KMKSZ kizárólag a kárpátaljai magyarság érdekében és képviseletében vesz részt a politikai küzdelmekben. Ezzel magyarázható, emlékeztetett a szónok, hogy miután az éppen zajló elnökválasztási kampány egyetlen résztvevője sem fogalmazott meg konkrét ajánlásokat a kárpátaljai magyarságot érintő problémák tekintetében, a KMKSZ választmánya október elején úgy határozott, nem foglal állást a választásokkal kapcsolatban, annak ellenére sem, hogy a közösséget és a szövetséget az elmúlt években ért hátrányos megkülönböztetés inkább az ellenzék támogatása felé billentette volna a mérleg nyelvét.

"Mindig elmondtuk, hogy a kárpátaljai magyar vidéken két szervezett erő létezik: a hatalom és a KMKSZ" – mondotta Kovács Miklós, aki szerint ezt igazolták a két héttel ezelőtti szavazás eredményei is. A KMKSZ távolmaradásának ugyanis az lett a következménye, hogy Kárpátalja összességében Juscsenkóra szavazott az első fordulóban, s csupán a magyar többségű választókörzetben győzött Viktor Janukovics kormánypárti jelölt – tette hozzá. Kovács úgy vélte: mivel a második fordulóba bejutott két jelölt majdnem döntetlenre áll, felértékelődtek a kárpátaljai magyarok szavazatai, amit az is jelez, hogy Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt részéről megkeresés érkezett a KMKSZ-hez, hogy tárgyalni szeretne a szervezet támogatásának elnyeréséről.

Mint elhangzott, a tárgyalások eredményeként Juscsenko késznek mutatkozott felvállalni a KMKSZ programjának olyan alapvető pontjait, mint például a Tisza melléki járás megvalósítása, az önálló magyar tankerület létrehozása, a sztálinizmus áldozatainak rehabilitálása és kárpótlása, a kárpátaljai magyarság nyelvi jogainak kiterjesztése és a magyarországi támogatások előtti bürokratikus akadályok megszüntetése, amit Kovács Miklós és az elnökjelölt személyes kijevi találkozója is megerősített.

Kovács hangsúlyozta: az elnökválasztás második fordulójában a KMKSZ-nek a hatalmi törekvések ellensúlyozásával és igen aktív kampányolással el kell juttatnia az üzenetet a magyar választókhoz, hogy jövőnk érdekében Viktor Juscsenkót kell támogatnunk. Meg kell szüntetni a kárpátaljai magyarság szempontjából igencsak visszás helyzetet, hogy miközben egész Közép- és Nyugat-Ukrajna az ország európai integrációját szorgalmazó Juscsenkóra szavazott, addig a kárpátaljai magyarok voksai a másik elnökjelöltet támogatták – emelte ki.

A szövetség elnöksége ennek alapján azt javasolta a választmánynak, hogy a KMKSZ a választások második fordulójában támogassa Viktor Juscsenkót, amit a választmány meg is szavazott.

A KMKSZ választmánya ezt követően a határon túli magyarok kettős állampolgárságának kérdését vitatta meg, tekintettel az anyaországban december 5-én e kérdésben tartandó népszavazásra. A szövetség vezetői úgy vélték, bár az ukrajnai magyarságot a kérdés közvetlenül nem érinti jelen pillanatban, azonban óriási traumát jelentene az egész magyarság számára, ha az anyaországi szavazópolgárok nem vennének részt megfelelő számban a népszavazáson, vagy nem szavaznának kellő számban a kettős állampolgárság megadása mellett. Mint elhangzott, nyilvánvaló, hogy a magyar lakosság jelentős hányada jelenleg nem rendelkezik kellő és objektív információkkal e tárgyban, ugyanakkor számosan ismét alaptalanul bevándorlási hullámmal riogatják a magyar adófizetőket. A KMKSZ választmánya ebben a helyzetben kötelességének érezte, hogy nyilatkozatot fogadjon el a kérdésben, felszólítva a magyarországi választópolgárokat, hogy vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak igennel a határon túli magyarok kettős állampolgárságára.

Ezt követően a pártalapító kongresszussá átalakult konferencia egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2006-os, teljes egészében pártlistás helyhatósági választásokon való részvétel érdekében megalapítja a "KMKSZ" – Ukrajnai Magyar Pártot. Kovács Miklós ezzel kapcsolatban ismételten hangsúlyozta, hogy a párt kizárólag a kárpátaljai magyarság érdekeinek a választásokon való képviseletét szolgálja, létrehozását egyedül az ukrajnai törvények módosítása tette szükségessé. A kongresszus ennek szellemében elfogadta a párt alapszabályát és programját, melyek a KMKSZ hasonló dokumentumain alapulnak, majd megválasztotta tisztségviselőit és irányító testületeit a szövetség tisztségviselőiből.

ntk