"Egyedülálló az, amire a magyar közösség ígéretet kapott"

Megállapodást írt alá Viktor Juscsenkóval a KMKSZ elnöke

2004. november 19., 09:00 , 201. szám

Akárpátaljai magyarok jogainak jelentős bővítését kilátásba helyező választási együttműködési megállapodást írt alá múlt héten Viktor Juscsenko, a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés vezére, az ukrajnai elnökválasztás első fordulójának győztese és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A megállapodás ünnepélyes aláírásánál november 10-én a Mi Ukrajnánk kijevi székházában jelen volt Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke.

A megállapodásban a KMKSZ vállalja, hogy az ukrán elnökválasztás november 21-i második fordulójában minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja Viktor Juscsenko elnökjelölt megválasztását Kárpátalja magyarlakta településein. Ennek fejében Viktor Juscsenko megválasztása esetén támogatja a KMKSZ-nek a Tisza melléki járás létrehozását célzó kezdeményezését, elősegíti a sztálinizmus magyar áldozatainak rehabilitálását és kárpótlását, valamint azon mechanizmusok létrehozását, melyek biztosítanák az ukrajnai kisebbségek, köztük a magyarok érdekeinek hatékony megjelenítését a Legfelsőbb Tanácsban. Az ellenzéki elnökjelölt ugyancsak vállalta a kárpátaljai magyarság nyelvi jogainak bővítését és gyakorlati megvalósításukat, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átfogó támogatását, a magyar oktatási intézményrendszer fejlesztését, s az annak irányítására hivatott külön állami intézmény létrehozását. Végül Viktor Juscsenko kötelezettséget vállalt a magyar állam által a Kárpátalján élő magyaroknak nyújtott a

nyaországi kedvezmények és támogatások akadálymentességének biztosítására is.

A megállapodás aláírásának alkalmából az ellenzéki elnökjelölt a Mi Ukrajnánk kijevi székházában fogadta Orbán Viktor volt magyar miniszterelnököt, a Fidesz – MPSZ elnökét, aki az Európai Néppárt alelnökeként érkezett az ukrán fővárosba. A háromoldalú megbeszélés után, melyen az elnökválasztás második fordulójának tisztaságát és átláthatóságát érintő kérdések is szóba kerültek, Viktor Juscsenko és Kovács Miklós a sajtó jelenlétében ünnepélyesen aláírta a választási együttműködésről szóló megállapodást.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Juscsenko olyan politikusként jellemezte Orbán Viktort, aki sokat tett a demokrácia fejlődéséért. "Az elnökválasztással kapcsolatban vendégemmel egyetértettünk abban, hogy nemcsak Ukrajnának, de európai partnereinknek is érdeke, hogy átlátható, tiszta választások legyenek Ukrajnában" – fogalmazott az elnökjelölt.

Az Európai Néppárt alelnökeként Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy az Európai Néppárt és annak frakcióján keresztül az egész Európa Parlament figyelemmel fogja kísérni az ukrajnai választásokat, s hogy a második fordulóban növelik megfigyelőik számát.

Ukrajnának esélye van egy jó, igazságos államelnök megválasztására – emelte ki Orbán Viktor. "A világon kétféle ország van: az egyikben az emberek voksai számítanak, a másikban azok, akik számlálják a leadott szavazatokat. Az európai országok az első kategóriába tartoznak. Mi azt szeretnénk, ha Ukrajna is ide tartozna. Ennek komoly feltétele a tiszta, átlátható választás. Azt kívánom az ukrán népnek, hogy legyen képes demokratikus módon államelnököt választani. Úgy látom, az Ukrajnában élő magyaroknak is érdeke támogatni az országban végbemenő demokratikus változásokat" – vélekedett a Fidesz–MPSZ elnöke.

A megegyezésről szólva Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke elmondta: "A Kárpát-medencében egyedülálló az, amire a magyar közösség most ígéretet kapott. Remélem, hogy választási győzelmünk után ezeket a közös terveket megvalósíthatjuk".

"Az emberek mostanában előnyben részesítik az írott szerződéseket, megállapodásokat, ami végeredményben nem rossz dolog. A végleges garanciát azonban mindig a jóakarat adja, és ez Viktor Juscsenkóban megvan" – nyilatkozta kérdésünkre Orbán Viktor.

A találkozót követően a Fidesz elnöke az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a Kijevben az elnökjelölt és a KMKSZ elnöke között aláírt dokumentum olyan kérdéseket próbál rendezni, amelyeket mostanáig ezen a szinten nem sikerült megnyugtatóan megoldani. Mint fogalmazott: a kárpátaljai magyarok és intézményeik az utóbbi időben a korábbinál nehezebb helyzetbe kerültek, s nemcsak azért, mert kisebb volt a budapesti támogatás és együttműködési szándék, hanem mert ebben közrejátszott az ukrajnai kormányzat és a helyi hatalom magatartása is. Ezeket a hátrányokat ki kell küszöbölni, a múltban elszenvedett sérelmeket pedig orvosolni kell. A jövőben le kell rakni egy az európai normákhoz illeszkedő kisebbségi intézményrendszer alapjait – jegyezte meg Orbán Viktor.

Popovics Zsuzsanna