"Engedelmeskedjetek a szeretet törvényének"

Szent Márton-napi búcsú Munkácson

2004. november 19., 09:00 , 201. szám

November 11-én Munkácson a római katolikus székesegyházban Szent Márton-napi búcsút tartottak. Az ünnepségre nagy számban érkeztek katolikus hívek a megye minden részéből, hogy együtt imádkozzanak a székesegyház és az egyházmegye védőszentjének ünnepén.

Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke magyar és ukrán nyelven köszöntötte az ünnepre érkezett egyházi személyeket, köztük meghívott vendégként Schönberger Jenő szatmári püspököt, valamint a munkácsi egyházmegye papjait, szerzeteseit, illetve a zarándokokat.

Ünnepi szentbeszédében Schönberger Jenő püspök Szent Márton alázatos életéről, tevékenységéről beszélt az egybegyűlteknek. "Szent Márton élete mindannyiunk életformája kell, hogy legyen. Ha az Úristen megszólít bennünket, keresztény embereket, akkor kövessétek hívó szavát, amint azt Szent Márton is tette. Ő engedelmeskedett a szeretet törvényének. Aki a szeretetnek engedelmeskedik, az minden törvényt teljesít. Akinek szívében élni fog a szeretet, az boldog ember lesz."

A szentmiseáldozatot Majnek Antal és Schönberger Jenő püspökök, valamint a jelen lévő papok közösen mutatták be.

A szentmise a pápai himnusz eléneklésével ért véget.

Fischer Zsolt