Hírek

2004. november 19., 09:00 , 201. szám

Hegyvidéki státusz

További 23 kárpátaljai település kapta meg a múlt héten a hegyvidéki település státusát. Ezzel 215-re bővült az ilyen jogállással rendelkező helységek száma. Ezekben jelenleg 280 ezren élnek, ami a megye lakosságának 25%-a. Teljes egészében a hegyvidéki települések jogállásáról szóló ukrán törvény hatálya alá esik a Volóci és az Ökörmezői járás, valamint 84,4%-ban a Rahói járás települései. Mint ismeretes, a különböző állami kedvezményekkel és juttatásokkal járó hegyvidéki státust a törvény értelmében azok a települések kaphatják meg, amelyeknek egy része a tengerszint feletti 400 méternél magasabban fekszik és megfelel még további öt éghajlati feltételnek.

Lopott Mercedes

Egy félmillió hrivnya értékű Mercedes gépkocsit foglaltak le a múlt héten az ukrán-szlovák határon az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a regionális vámparancsnokság munkatársai, amelyet egy szlovák állampolgár próbált becsempészni Ukrajnába. Az ellenőrző hatóság gyanúját az keltette fel, hogy a Mercedes Benz S 350 luxusautó alvázszámát átütötték. A gépkocsi okmányainak átvizsgálásakor kiderült, hogy a jármű színe sem felel meg a forgalmi engedélyben feltüntetettnek. Az SZBU nyomozói jelenleg a személygépkocsi eredetét és a csempészés szervezőinek kilétét próbálják kideríteni.

Rekord gabonatermés

Az utóbbi másfél évtized legmagasabb gabonatermését takarították be az idén Kárpátalján. Az Ukrán Statisztikai Állami Bizottság értékelése szerint vidékünk ezzel az eredménnyel az első helyre került az ország megyéi között a gabonafélék átlagtermését tekintve. Megyénkben az idén - a kukoricát leszámítva - 360 ezer tonna szemestermény került magtárakba, ami 54 ezer tonnával múlja felül az 1990-ben betakarított mennyiséget. A gabonafélék hektáronkénti átlagtermése ebben az évben országosan 28,4 mázsát tett ki, míg Kárpátalján ez a mutató 37,3 mázsa volt. A jó termésnek köszönhetően régiónk valamennyi mezőgazdasági vállalata nyereséget könyvelhet el. Nagy János

Új fakultás az egyetemen

Új fakultással gyarapodott az Ungvári Nemzeti Egyetem. A megye legnagyobb felsőoktatási intézményében a diákok jelenleg 15 szakon folytathatnak tanulmányokat. A nemrég megnyitott egyetemi előkészítő fakultás a korábbi felsőoktatási előkészítő osztály helyén jött létre. Az új szakon hamarosan három tanszék kezdi meg működését. Ezáltal az egyetemi felvételre történő felkészítés mellett lehetőség nyílik az iskolák végzőseinek tesztelésére, pályaorientációs vizsgálatára is.

Izmosodó kisvállalkozások

Közel egynegyedével nőtt a kisvállalkozói szférában foglalkoztatottak száma Kárpátalján a múlt évhez képest. Mint Cap István, a megyei vállalkozásfejlesztési főosztály vezetője a múlt héten közölte, az idei év 9 hónapja során a kisvállalkozók 34,5 millió hrivnyát fizettek be a megyei költségvetésbe, ami 30%-os növekedést jelent a tavalyi esztendő azonos időszakához képest. A vállalkozói szféra ugyanekkor összességében 96 millió hrivnyát adózott, s ez szintén meghaladja a múlt évi befizetéseket.

Felújítják a buszmegállókat

Elkezdődött a buszmegállók felújítása Kárpátalján. Az utóbbi másfél évtizedben jócskán tönkrement megállóhelyek korszerűsítésére megyei szintű intézkedési tervet dolgoztak ki. Ennek értelmében valamennyi járásban a legrövidebb határidőn belül rendbe kell hozni a buszmegállókat. A munkálatok menetéről a járási illetékesek kötelesek naponta tájékoztatni a megyei állami közigazgatási hivatal vezetését.

Szlovákiai küldöttség Kárpátalján

Szlovák oktatási minisztériumi küldöttség tett háromnapos munkalátogatást a múlt héten Kárpátalján. A delegáció tagjai elsősorban a kárpátaljai szlovákok oktatási intézményeivel ismerkedtek meg, de találkoztak a nemzetiségi szervezetek vezetőivel is. Mint ismeretes, a kárpátaljai szlovákok legnagyobb számban az Ungvári és Perecsenyi járások falvaiban élnek. A Szigeti László vezette küldöttséget Ungváron fogadta Ivan Rohacs, a megyei állami közigazgatási hivatal elnökhelyettese is.

Nagy János