Nyelv és oktatás a XXI. században

Nemzetközi tudományos konferencia a beregszászi főiskolán

2004. november 19., 09:00 , 201. szám

Nyelv és oktatás a XXI. században: Az iskola mint a nyelvhasználat színtere címmel rendeztek tudományos konferenciát november 12-én pénteken Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Dr. Soós Kálmán, a Rákóczi főiskola rektora megnyitó beszédében az Arany János Közalapítvány támogatásával létrejött konferenciát szervező intézményről szólva rámutatott: "Bár a kárpátaljai magyarság Ukrajna lakosságának csak 0,3%-át teszi ki, sikerült kiépíteni iskolahálózatának teljes vertikumát az óvodától egészen a felsőoktatásig. A felsőoktatási szint 1996-ban a beregszászi főiskola megteremtésével jött létre." Mint mondta, a most megrendezett nyelvészeti konferencia alkalmas arra, hogy a különböző országokban megfigyelt nyelvi és oktatási összefüggések tapasztalatait megvitassák a kollégák, megismerkedjenek egymás kutatási eredményeivel.

A konferencián a beregszászi kutatók mellett olyan neves intézetek munkatársai képviseltették magukat, mint a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete, a dunaszerdahelyi Gramma Nyelvi Iroda, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, a kijevi M. Dragomanov Nemzeti Pedagógiai Egyetem és a Nemzeti Ukranisztikai Egyetem, a breszti Puskin Állami Egyetem, a Debreceni Kossuth Lajos Egyetem, a Hmelnyickiji Nemzeti Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és az Ungvári Nemzeti Egyetem. A négy országból érkezett előadók négy nyelven (magyarul, ukránul, fehéroroszul és angolul) tartották meg előadásaikat.

A konferencián elhangzott huszonöt előadásból az érdeklődők megismerkedhettek többek között a a szlovákiai magyar iskolák anyanyelvoktatásának helyzetével, hallhattak a siketek számára oktatott magyar jelnyelvről, a nyelvjárási anyanyelv kutatási lehetőségeiről, a kárpátaljai magyar közösség nyelvi tervezési céljairól, és arról, hogy az anyanyelv megőrzése mellett miként lehet és kell elsajátíttatni az államnyelvet.

Badó Zsolt