Ungtarnóc: Tizennégy gránát a mezőn

Lőszerre bukkant a traktorista

2004. november 19., 09:00 , 201. szám

Az ukrán-szlovák határ melletti Ungtarnóc (Tarnyivci) település közelében valóságos lőszerraktárra bukkant november 12-én egy traktorista. Az aknavető gránátokról kiderült, hogy a második világháborúból származnak.

A traktorista elmondása szerint facsemeték ültetéséhez vájt aznap gödröket, amikor a fúró fémtárgynak ütközött. Mivel sötétedett, már nem tudta megállapítani az elakadás okát. Másnap kiderült, hogy egy aknavető gránát hevert a gödör mélyén.

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma megyei főosztálya sajtószolgálatának jelentése szerint a riasztott tűzszerészek további 13 aknavető gránátot találtak a helyszínen. A szakemberek rendkívül veszélyesnek ítélték a 82 milliméteres kaliberű gránátokat, melyek bármely pillanatban felrobbanhattak. Szerencsére a lövedékeket sikerült hatástalanítani, majd megsemmisíteni egy közeli lőtéren.

A sajtószolgálat közlése szerint idén 36 esetben riasztották Kárpátalján a tűzszerészeket, akik közel 600 különböző robbanásveszélyes tárgyat hatástalanítottak és semmisítettek meg.

Baráth József