Juscsenko győzött, győz-e a demokrácia?

A KMKSZ megfordította a választási eredményt a

2004. november 26., 09:00 , 202. szám

Lapzártánkig a Központi Választási Bizottság (CVK) még nem hirdette ki az ukrajnai elnökválasztás végeredményét, annyi azonban már bizonyos, hogy a hatalom Viktor Janukovics győzelmét hirdeti, míg az ellenzék által végzett párhuzamos szavazatszámlálás Viktor Juscsenko meggyőző fölényét támasztja alá, s a nyugati megfigyelők is arra szólítják fel az illetékeseket, hogy tekintsék át a szavazatszámlálás eredményeit. Kárpátalja mind az öt választókörzetében Viktor Juscsenko győzött, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kampánya a 75. számú, úgynevezett "magyar" választókörzetben is megfordította az eredményt a választások első fordulóját követően.

Mocskos kampány

Miután a CVK sokáig nem hirdette ki az első forduló végeredményét, így a tényleges kampány a második fordulót megelőzően meglehetősen rövidre sikeredett, ám annál intenzívebben és kíméletlenebbül folyt országszerte, s ez igaz volt sajnos Kárpátalja magyarlakta vidékeire is. Mint emlékezetes, a KMKSZ az első fordulót megelőzően nem foglalt állást a választások kérdésében, miután egyik elnökjelölt sem fogalmazta meg konkrét álláspontját a kárpátaljai magyarságot leginkább érintő kérdések megoldását illetően. Az október 31-i voksolást követően azonban tárgyalások kezdődtek Viktor Juscsenko, az első fordulóban győztes ellenzéki elnökjelölt és Kovács Miklós KMKSZ-elnök között, minek eredményeként a két fél megállapodást írt alá, melyben az elnökjelölt kötelezettséget vállalt egy sor, a magyarságot érintő kérdés megoldására, a KMKSZ pedig vállalta, hogy részt vesz a választási kampányban. Vállalt kötelezettségeinek megfelelően a KMKSZ igyekezett minél több magyar választót tájékoztatni az ellenzéki elnökjelölt kötelezettségvállalásairól jogaink kiteljesítésére vonatkozóan, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyben maradt két elnökjelölt közül Viktor Juscsenko az, aki a demokráciát, az ország nyugati orientációját képviseli, így minden magyar szavazónak természetes érdeke az ellenzéki elnökjelölt támogatása.

Ezt látva a hatalompárti magyar szervezetek, és különösen a fennhatóságuk alatt álló sajtótermékek ellenkampányba kezdtek, mely mindenekelőtt arra irányult, hogy lejárassa az ellenfelet, s ezen belül elsősorban a KMKSZ-t. Államilag és pártpénzekből támogatott, gyakorta óriási példányszámban ingyen terjesztett sajtóorgánumok egyként azon buzgólkodtak, hogy meggyőzzék a szavazópolgárt, miszerint a KMKSZ nem a magyarság, hanem a saját érdekeit tartja szem előtt, amikor az ellenzék oldalán részt vesz a kampányban. E cél érdekében semmitől sem riadtak vissza. A Kárpáti Igaz Szó például múlt csütörtöki számában levelet közölt Fodó Sándor neve alatt, melyben az a kormányfő melletti kiállásra buzdított. Ugyanakkor a KMKSZ tiszteletbeli elnökének szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozata leszögezi: "A KMKSZ tiszteletbeli elnökeként az ukrajnai elnökválasztással kapcsolatban a Szövetség választmányának döntését tekintem magamra kötelezőnek. A nevemben megjelent felhívás hamisítvány." Az UMDSZ lapjának, az Ukrajnai Magyar Krónikának a kampánycsend sem jelentett akadályt. Az UMDSZ szórólapjával is megspékelt kiadvány szombati számában terjedelmének egy jelentős részét a KMKSZ pocskondiázásának s a Viktor Janukovics melletti agitációnak szentelte.

A számok

Az elnökválasztás második fordulójában még nagyobb volt a részvételi arány, mint a három héttel korábbi első fordulóban: az akkori majd 28 millió szavazóval szemben múlt vasárnap országszerte több mint 30 millió állampolgár adta le voksát. Ezen belül különösen Kelet-Ukrajnában volt megdöbbentő az "aktivitás" - legalábbis a választási bizottságok eredményei szerint -, hiszen a megjelenés helyenként a 97 százalékot is meghaladta, akár a jó kommunista időkben. Mindazonáltal a szórványos konfliktusok és fennakadások, a megfigyelők számos szabálysértésről és csalásról felvett jegyzőkönyve ellenére ezúttal is viszonylag rendben folyt a voksolás.

Azután megkezdődött a szavazatszámlálás, s ekkor jelentkeztek az igazi problémák is. A beérkező eredmények ugyanis nem feleltek meg sem a legtöbb exit poll felmérés, sem az ellenzék által a szavazókörzetek jegyzőkönyvei alapján végzett párhuzamos szavazatszámlálás eredményeinek. A CVK által kedden közzétett részeredmények alapján a szavazatok 99,48 százalékának feldolgozása után Viktor Janukovics a szavazatok 49,39, Viktor Juscsenko pedig a 46,71 százalékát kapta. A Viktor Juscsenko kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás ugyanakkor az ellenzéki elnökjelölt meggyőző győzelmét mutatja. Ezek szerint Viktor Juscsenko a szavazatok 52,84 százalékát, míg ellenfele csupán 42,31 százalékát szerezte meg.

Ami Kárpátalját illeti, itt Juscsenko fölénye mind az öt választókörzetben meggyőző volt. Különösen a Beregszász központú 75. számú választókörzet eredménye figyelemre méltó, amelyhez a kárpátaljai magyarlakta települések többsége tartozik. Mint emlékezetes, ebben a választókörzetben az első fordulóban - Kárpátalján egyedüliként - Viktor Janukovics hatalompárti elnökjelölt szerezte meg a győzelmet a szavazatok 42,38 százalékával, miközben Viktor Juscsenko valamivel kevesebb, 40,77 százaléknyi szavazatot szerzett. A második fordulóban - miután a kampányba bekapcsolódott a KMKSZ is - valóságos földindulás következett be a szavazatok megoszlását illetően, hiszen Viktor Juscsenko a voksok 54,34 százalékát megszerezve győzött, míg vetélytársa csupán 40,81 százaléknyi szavazatot kapott.

Választás csalásokkal

Az ellenzék mellett a második fordulót nyomon követő több mint négyezer külföldi megfigyelő is úgy találta, hogy a választásokat ezúttal sem sikerült csalások nélkül lebonyolítani. Az FÁK-országokból és Oroszországból érkezett megfigyelők ugyan még a szavazást követő hétfőn siettek leszögezni, hogy a tapasztalt rendellenességek nem befolyásolták döntően a választás kimenetelét, s máris gratuláltak Viktor Janukovicsnak győzelméhez, ám a nyugati megfigyelők egyértelműen megfogalmazták kifogásaikat a történtekkel kapcsolatban. A nemzetközi szervezetek képviselői a választás eredményeinek újraszámlálására szólították fel az illetékeseket.

Richard Lugar szenátor, George Bush amerikai elnök különmegbízottja az ukrajnai választásokon kijelentette: számára nyilvánvaló, hogy a választások idején az eredmények meghamisításának erőteljes és agresszív tervét hajtották végre, melynek kidolgozásában és végrehajtásában részes a hatalom is.

Az ellenzék kitart

Viktor Juscsenko és az őt támogató erők a szavazatszámlálás eredményét látva tiltakozásra, polgári engedetlenségre szólították fel az ország lakosságát. Már hétfőn többezres tüntetésekre került sor szinte valamennyi nyugat-ukrajnai megyeközpontban s számos kelet-ukrajnai nagyvárosban is. A fővárosban több tízezren, egyes források szerint mintegy negyedmillióan tüntettek hétfőn és kedden is. Ungváron hétfőn mintegy ötezren vonultak a megyei adminisztráció épülete elé, kedden pedig még többen voltak a tüntetők.

Több városi és megyei önkormányzat, köztük a kijevi is, nem ismerte el a választási eredményeket. Lemberg, Ternopil, Vinnica és Ivano-Frankivszk önkormányzatai bejelentették, hogy Viktor Juscsenkót tekintik a választás győztesének.

Kedden az ellenzék kezdeményezte a Legfelsőbb Tanács összehívását, ám az ülés a hatalompárti képviselők távolmaradása miatt meghiúsult. Mindazonáltal Viktor Juscsenko a teremben jelképesen letette az elnöki esküt.

Ellenzéki források szerint a tiltakozó megmozdulások folytatódnak.

ntk