Ötszáz határon túli lelkész hirdet igét az anyaországban

Kettős állampolgárság

2004. november 26., 09:00 , 202. szám

Mintegy ötszáz határon túli magyar református lelkész hirdet igét november 28-án és december 5-én a magyarországi templomokban; erről a Kárpát-medencei Református Generális Konvent Elnöksége döntött a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke elmondta: elsősorban a népszavazás ténye az, amit szeretnének a magyar közvéleményben tudatosítani. Az igehirdetés mellett a határon túli református lelkészek tájékoztatást adnak közösségük helyzetéről - tette hozzá.

A Magyar Református Egyházak Generális Konventje által elfogadott nyilatkozat szerint a Kárpát-medencei magyar református egyházkerületek támogatják a kettős állampolgárság megadását a határon túli, kisebbségben élő magyarok számára.

Az akcióban több tucat kárpátaljai lelkész is részt vesz. "Kárpátalján kevés a lelkész, Kárpát-medencei viszonylatban nem sokat nyomunk a latban, de részvételünkkel jelezni szeretnénk, hogy egyetértünk a konvent döntésével - mondta el lapunknak Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. - Demonstrálni akarjuk a magyarság egységét határon innen és túl. Számos településen, ahol e két alkalommal lelkészeink hirdetik majd Isten igéjét, sosem hallottak még kisebbségi lelkészt prédikálni. Azt szeretnénk, ha ezek az emberek saját fülükkel hallanák, a határon túli magyar lelkészek ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanazt a hitet vallják, amit ők" - tette hozzá a püspök.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület képviseletében november 28-án 30 Ung és Bereg egyházmegyei lelkész hirdet majd igét északkelet-magyarországi református gyülekezetekben, december 5-én pedig további 30, Bereg és Máramaros-Ugocsa egyházmegyei lelkipásztor szól anyaországi testvéreihez a beregi, szatmári részen.

MTI-ntk