A téli körte tárolásáról néhány szóban

2004. november 26., 09:00 , 202. szám

A körte sokkal érzékenyebb a szüretidő helyes megválasztására, mint az alma. Téli tárolásra csak a késő őszi vagy a téli fajták alkalmasak. Az őszieket szeptemberben, a télieket szeptember végén, október elején szüreteljük fajtától és érettségtől függően.

A körte megfelelő érettségi fokára különösen vigyáznunk kell, mert a színesedés megkezdése után rövid idő alatt végbemegy az utóérés. A körtét ezért érdemes zölden leszedni, amikor húsa még teljesen kemény, és a zöld szín éppen csak kezd világosodni.

Szedésekor és válogatásakor legalább annyira körültekintően kell eljárnunk, mint az alma esetében. A körtét betárolásakor a rekeszben fektessük oldalára, ezáltal jobb lesz a helykihasználás, és a következő sor gyümölcseit a szár nem fogja megsérteni, ami álló helyzetben könnyen előfordulhat.

Az optimális tárolási hőmérséklet 0-2 oC között van. Előfordulhat, hogy az utóérés nem megy végbe, vagy nem indul el. Ilyenkor ajánlatos melegebb, 15-18 oC hőmérsékletű helyiségbe vinni, ahol az utóérés 1 hét alatt végbemegy.

A folyamatos ellenőrzés és a szükséges óvintézkedések az almához hasonlóan nagyon lényegesek. Tárolásra csak egészséges, megfelelően előválogatott körte való. Ezt a körtét azonnal, de legkésőbb 3 napon belül el kell tárolnunk. Hosszabb idejű tárolás esetén a hőmérséklet legalább 0,5-1,0 oC-kal alacsonyabb legyen, mint az utóérési küszöbérték.

A fajták közötti eltérő tárolási tulajdonságok a körte esetében is megfigyelhetők. A körtefajtákat a tárolás típusának megfelelően válogassuk. Egyszerű, hagyományos tároláshoz csak jó tárolási tulajdonságokkal rendelkező fajtákat készletezzünk. A tipikus tárolási betegségek a körte esetében is sok problémát, jelentős termésveszteséget és minőségromlást okozhatnak. Természetesen megvannak azok az óvintézkedések, amelyekkel a tárolási veszteség csökkenthető. Például a Fétel apátot betárolás előtt kalcium-kloridba mártják, hogy megakadályozzák a hús- és héjbarnulást. Természetesen, mint minden hasonló beavatkozás, ez is megfelelő szakértelmet és elővigyázatosságot igényel, hogy hatékony és az egészségre ártalmatlan legyen.

M. B.