2004. december 3.

2004. december 3., 09:00 , 203. szám

Pünkösd utáni 27. vasárnap Lukács 13,10-17

A törvény betartása, ill. be nem tartása sok gondot okoz az embereknek. A törvény betartását Jézus is fontosnak tartja, de mindig hangsúlyozza, nem a törvény betűje, hanem annak szelleme a fontos. Bizony ma is sokan elfelejtik a törvény betűje miatt annak szellemét.

A törvény betűje vagy annak szelleme, mi a különbség a kettő között? Akik csak a törvény betűjére figyelnek, másképpen élnek, mint azok, akik a törvény szellemét is megértik. Néhány ellentétpár az Ó- és Újszövetségből: fogat fogért, szemet szemért - szeressétek egymást; az ellenség nem felebarát - minden ember felebarát; a böjt és a tized mindennél fontosabb - a bűnbánat szelleme a legfontosabb; ne egyél tisztátalant és ez elég - nem az szennyezi be az embert, ami a szájába jut, hanem, ami kijön onnan.

Jézus a mai evangéliumban világosan beszél: "Ábrahám leánya 18 éve szenved", nem lehet meggyógyításánál semmi földi dolog előbbre való. Mert az Isten a törvénynek nemcsak betűt adott, hanem abba lelket is lehelt. Aki a törvény szelleméről megfeledkezik, Isten akarata ellen vétkezik.

Ennek fényében sokszor piríthatna ránk Jézus: képmutatók!

A törvény betűjét teljesíti az, aki pl. nem eszik húst, de ha ezt megtartja, viszont goromba, erkölcstelen, becsapja embertársát, bizony a bűnbánattól, a törvény szellemétől nagyon messze áll.

Az apostoli szakasz tanítása ez: nem emberekkel harcolunk, hanem az alvilág szellemével, és a harcban való győzelem érdekében Krisztusba kell öltözködnünk. Szent Pál egy másik helyen így buzdít: ugyanaz a lelkület legyen bennetek, ami Jézus Krisztusban volt. Ez ma is kötelező minden keresztény embernek, és ha ezt nem vesszük komolyan, mi is a piruló emberek közé kerülünk. Ámen.

Gajdos Attila