Egy AIDS-es beteg kezelése évente 9 ezer dollárba kerül

December 1. – az AIDS elleni harc világnapja

2004. december 3., 09:00 , 203. szám

Ukrajnában az elmúlt néhány évben tízszeresére nőtt az HIV-vírussal fertőzöttek száma. Amennyiben a tendencia folytatódik, öt év múlva félmillió HIV-pozitív betegünk lesz, 2015-re pedig annyiba kerül majd gyógyításuk, mint az ország jelenlegi teljes egészségügyi költségvetése – állítják a szakemberek.

Kárpátalján országos viszonylatban alacsony a fertőzöttek száma. A hivatalos statisztikák szerint a megyében az elmúlt évben csökkent a HIV-vírussal frissen fertőzött személyek száma, az AIDS-betegeké ellenben nőtt. Ez év október elsejéig a megyében 74 fertőzött személyt tartottak nyilván, közülük 18-an AIDS-betegek (A tavalyi számok: 86 fertőzött és tíz beteg). Idén eddig 8 AIDS-beteg halt meg.

A HIV-vírussal fertőzöttek fele 20 és 29 év közötti. A felnőtt betegek 91%-a hivatalosan munkanélküli (63 személy), 4,35%-a idénymunkás. Kilenc családban két vagy annál több fertőzött van, összesen 19 személy.

A megyére jellemző viszonylag alacsony fertőzöttségi szint részben annak tudható be, hogy vidékünkön, szemben a keleti és déli megyékkel, kevés az intravénás kábítószeresek száma. Kárpátalján hivatalosan 250 intravénás kábítószerfüggőt tartanak nyilván, ami szintén viszonylag alacsony mutatónak számít. A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az intravénás kábítószeres HIV-pozitívak köréből nemi úton is tovább terjedhet a fertőzés.

– Ukrajnában idén hirdették meg azt a programot, melynek célja a következő öt év folyamán megállítani a betegség terjedését. Ez egy alapelveket rögzítő dokumentum, mely mind a megelőzésre és kezelésre, mind a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegek ellátására, támogatására kiterjed – tájékoztat dr. Ivan Mironyuk, az Ungváron működő ún. AIDS Központ fiatal vezetője.

A Drugeth utca 72. szám alatti központot tavaly decemberben adták át hivatalosan, de már 2002 nyara óta működik. Célja az AIDS elleni harc és a széles körű megelőzés. A többfunkciós intézmény három részlegből áll: információs bázis, ambulancia és poliklinika, laboratóriumi osztály. Ez utóbbi építése folyamatban van.

– Minden AIDS iránt érdeklődőt szívesen látunk. A Központban van könyvtár, internet-hozzáférés, szakember, így minden feltétel adott a széles körű tájékoztatáshoz. Ma már mindenkinek saját érdeke, hogy mindent tudjon ahhoz, hogy jó eséllyel elkerülje a HIV-fertőzést – hangsúlyozza Mironyuk doktor.

A ún. rizikócsoportba mindenekelőtt a tinédzser, illetve huszonéves fiatalok tartoznak, akik számos veszélyes dolgot kipróbálnak ebben a korban anélkül, hogy tisztában lennének a lehetséges következményekkel. Probléma, hogy a gyermekes családokban ma még gyakorlatilag nem téma az AIDS veszélye, a biztonságos nemi élet, a kábítószer- és alkoholfogyasztás következménye.

– Ez komplex kérdés, amit nem lehet csak az iskola, csak a fiatalokkal foglalkozó szolgálatok "nyakába varrni". Ugyanakkor, amíg a fiatalok számára meg lehet szervezni egy ismeretterjesztő foglalkozást, a szülőknek nem igazán. Tudni kell, hogy alkoholos, kábítószeres befolyás alatt mindenki hajlamos "megfeledkezni" az egészségmegőrzés, a biztonság alapvető szabályairól. Az AIDS terjedésének megelőzéséhez elsősorban azok körét kell szűkíteni, akik tudva-tudatlanul kiteszik magukat a fertőzés veszélyének – mondja az AIDS Központ vezetője.

Kárpátalján ez év szeptemberéig 12 frissen fertőzött HIV-pozitív személyt regisztráltak. Közülük három gyermek, akik szülőanyjuktól kapták a betegséget. Tavaly 6 HIV-pozitív kiskorú – 14 évesnél fiatalabb gyermek – volt a megyében. Az év első kilenc hónapjában 16 felnőttnél és egy gyermeknél diagnosztizálták a betegséget.

Ukrajnában a kismamáknál kétszer végeznek AIDS-tesztet a terhesség ideje alatt. Amennyiben kiderül, hogy a gyermeket váró nő fertőzött, gyógyszeres kezeléssel próbálják csökkenteni a magzat megfertőződésének veszélyét. A rendszer hatékony, napjainkban csak minden tizedik HIV-pozitív anya szül fertőzött gyermeket (más országokban ez a mutató 30%).

– Nem véletlen, hogy az egészségügyben mindent megtesznek azért, hogy minimalizálják az AIDS-es újszülöttek számát. Egyetlen AIDS-es beteg kezelése kilencezer dollárba kerül évente (s ez csupán az alapkezelés). Minden új beteg újabb költségeket jelent, így világos, hogy az ország jól felfogott érdeke a megelőzés, és még egyszer a megelőzés – mondja a szakember.

Kárpátalján mindeddig nem fordult elő, hogy valaki a munkahelyén fertőződött volna HIV-vírussal. Mindazonáltal az AIDS Központban bárki kérhet anonim és ingyenes AIDS-tesztet. Nálunk ez egyelőre nem "divat", ugyanakkor nem is ajánlatos minden előzetes ismeret nélkül elvégeztetni.

– Nem fordulhat elő, hogy valakivel minden pszichés felkészítés nélkül közöljék: AIDS-vírushordozó. Ez a mi felelősségünk. A vérmintaadás előtt és után beszélünk az illetővel, úgymond elő- és utógondozzuk. Van rá példa, hogy az első teszt pozitív, ám az ellenőrzés után kiderül, a vírus nincs jelen a szervezetben. Tudni kell még, hogy kiskorú gyermek csak szülői felügyelettel vehet részt AIDS-teszten – mondja végül Ivan Mironyuk.

Popovics Zsuzsanna

AIDS

Az AIDS megnevezés az ún. szerzett immunhiány tünetegyüttes kifejezés rövidítése. Ez egy vírusbetegség, amely gyengíti a szervezet immunrendszerét. A meggyengült szervezet a legkülönfélébb fertőzéseknek eshet áldozatul, amelyeket egy jól működő immunrendszer könnyedén kivédene. Az AIDS-et először 1981-ben írták le, kórokozója a humán immundeficiencia-vírus (HIV).

Ha a fertőzés megtörtént, a tünetek kialakulását megelőzően hosszú inkubációs időszak, átlagosan 8 év következik (az 5 évesnél fiatalabb vagy 60 évesnél idősebb betegeknél ez az időszak rövidebb). Ez idő alatt a vírus a nyirokrendszerben koncentrálódik. A HIV-vírussal frissen fertőzöttek általában teljesen egészségesnek tűnnek, és annak is érzik magukat. Évekkel később azonban legtöbbször kialakul az AIDS-hez kapcsolt tünetegyüttes: időszakos vagy állandó láz, fáradtság, gyengeség, hasmenés, rossz közérzet, fogyás, duzzadt nyirokcsomók (nyaki, hónalji és ágyéki). Felléphet tünetként a szájpenész, herpesz, lábgombásodás.

Ahogy az immunrendszer gyengül, úgy válik a beteg egyre fogékonyabbá visszatérő vagy krónikus fertőzésekre. Tipikus esetben az AIDS-es beteg újabb és újabb fertőzések szakadatlan sorozatát szenvedi el, melyek végül a halálát okozzák. A leggyakrabban előforduló fertőzés a tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás.

A betegség terápiája elsősorban az ismétlődő és sokszor könyörtelen fertőzések gyógyszeres kezelését jelenti.