Hírek

2004. december 3., 09:00 , 203. szám

Túszdráma készült Kárpátalján?

Az ungvári rendőrség által múlt héten elfogott bűnöző csoport vezetője, a Csalij álnéven ismert Volodimir Pauljo a rendőrségnek tett vallomásában arról számolt be, hogy a Szila Naroda ellenzéki pártszövetség ungvári akciói idején egy, a beszlánihoz hasonló iskolafoglalást készültek elkövetni - írta kedden az Obkom internetes hírportál.

A hírről, melyet egyelőre nem sikerült hivatalos forrásból ellenőrizni, az MTI számolt be. Pauljo, akit a híradások a hatalompárti erőkkel hoznak összefüggésbe, ezek szerint elmondta, hogy a bűnözőknek narancssárga színű ruhában (hogy az ellenzékre tereljék a gyanút) többek között egy iskolát kellett volna elfoglalniuk. A fegyvereseknek túszul kellett volna ejteniük a tanári testületet, követelni Viktor Juscsenko elnökké választásának elismerését, ellenkező esetben pedig megkezdeni a tanárok kivégzését.

A tervekben boltok, falusi tanácsok, a rendőrség, a bíróság munkatársainak lakása elleni tömeges fosztogató akciók szerepeltek, amelyeket szintén narancsszínű ruhás bűnözők követtek volna el, és az ezekről készült felvételeket a helyi televíziós csatornákon sugározták volna.

A vallomást tevő Csalij jelenleg a városi kórházban fekszik szív- és érrendszeri panaszokkal, az internetes portál tudni véli, hogy így kívánja elérni szabadlábra helyezését - írja az MTI. Más források arról számolnak be, hogy kórházi elhelyezését Gajdos István szociáldemokrata képviselő szorgalmazta.

ntk

Egyházvezetők a kormányzónál

Egyes kárpátaljai egyházi vezetőkkel találkozott a múlt héten a megye kormányzója Ungváron.

A megbeszélésen Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke mellett részt vett az ukrán pravoszláv egyház egy-egy kárpátaljai érseke, illetve püspöke, valamint Tarasz Lovszka, a munkácsi görög katolikus egyházkerület püspökének helyettese. A megbeszélés középpontjában annak a válsághelyzetnek a megvitatása szerepelt, amely az elnökválasztás után alakult ki az országban és Kárpátalján. A megjelent egyházi vezetők támogatásukról biztosították a hatalomnak a helyzet békés stabilizációjára irányuló intézkedéseit.

Folyósítják a nyugdíjakat

Idejében folyósítják a decemberi nyugdíjakat Kárpátalján, jóllehet az utóbbi két hónapban a pótlékoknak köszönhetően jelentősen megnőtt a kifizetendő pénzösszeg nagysága - jelentette be a múlt héten Anasztaszija Péntek, a megyei nyugdíjfőosztály vezetője. Elmondása szerint a nyugdíjalap mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben növelje a költségvetési befizetéseket a járandóságok folyósításához. November végére határidő előtt sikerült biztosítani az egész évre tervezett bevételeket. Eddig 422,5 millió hrivnya folyt be a nyugdíjalapba, s az év végéig még további 60 millió várható.

Két kilométernyi gát épült idén

Az idén 26 árvízvédelmi létesítmény kiépítése folyt Kárpátalján. Az év eleje óta a megyei vízgazdálkodási főosztály közreműködésével 10 vízügyi objektumot adtak át a Rahói, Técsői, Nagyszőlősi és Huszti járásokban, valamint Munkácson. A munkálatok finanszírozására összességében 11 millió 900 ezer hrivnyát költöttek. Egyebek mellett sikerült megépíteni 2 kilométernyi gátat, megerősíteni 2,3 km partszakaszt, megtisztítani 0,5 km folyómedret.

Nagy János