December 26-án újra szavazunk

Érvénytelen az elnökválasztás második fordulója!

2004. december 10., 09:00 , 204. szám

A Legfelsőbb Bíróság múlt péntek délután hozott döntésében érvénytelennek nyilvánította az ukrajnai elnökválasztás második fordulóját, és utasított annak megismétlésére december 26-án.

A Legfelsőbb Bíróság Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt beadványára hozta meg döntését, aki azt kérte, hogy a bíróság semmisítse meg az elnökválasztás november 21-i második fordulójának hivatalos eredményét, amelyet Juscsenko szerint Viktor Janukovics ukrán kormányfő, a hatalom elnökjelöltje javára meghamisítottak.

A bírák a beadvány öt követelése közül négynek helyt adtak, egyet elutasítottak. 1. A bíróság törvénytelennek ismerte el a Központi Választási Bizottság (CVK) 1264. számú határozatát, melyben a testület kihirdette a második forduló eredményeit. 2. A Legfelsőbb Bíróság törvénytelenség címén törölte a CVK 1265. számú, az elnökválasztás végleges eredményét kihirdető határozatát is. 3. A taláros testület megállapította, hogy az elnökválasztás második fordulójában szervezett és kirívó módon megsértették a választási eljárás szabályait és alapelveit, lehetetlenné téve ezzel a választói akarat megismerését. 4. A bíróság érvénytelennek nyilvánította a voksolás második fordulójának eredményét. A bírák elutasították azonban, hogy elnökké nyilvánítsák az október 31-i szavazáson (az elnökválasztás első fordulójában) a legtöbb szavazatot szerzett jelöltet (vagyis Viktor Juscsenkót).

A Legfelsőbb Bíróság az ukrán választási törvény 85. cikkelyére hivatkozva december 26-ra tőzte ki az ismételt voksolást. A testület emellett ajánlást intézett Leonyid Kucsma leköszönő ukrán elnökhöz, ennek tartalma azonban nem nyilvános. Viktor Juscsenko ügyvédei szerint a bíróság az ajánlásban a CVK feloszlatására hívta föl Kucsma elnököt.

A Legfelsőbb Bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Az ítélet azt jelenti, hogy a megismételt második fordulóban újra Juscsenko és Janukovics mérkőzhet meg egymással.

Kijevben a Függetlenség terén Juscsenko híveinek tízezrei narancssárga zászlókat lengetve, elnökjelöltjük nevét skandálva, tűzijáték mellett ünnepelték az ítéletet. "Ukrajna ma igazi demokratikus állam. Ukrajna az igazságot, a demokráciát és a szabadságot választotta. Ez nektek köszönhető" – jelentette ki hívei előtt az ellenzéki elnökjelölt. Juscsenko felszólította a leköszönő államfőt, hogy haladéktalanul menessze Viktor Janukovics kormányát, amelytől a parlament megvonta a bizalmat, és szervezze át azt a választási bizottságot, amely "elárulta" a nemzetet, amikor hitelesítette a csalásoktól beszennyezett választásokat. Hozzáfűzte, hogy az átszervezés halogatása minden nappal növeli Kucsma felelősségét.

A kijevi döntést üdvözölte Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külkapcsolatokkal foglalkozó biztosa és a washingtoni Fehér Ház szóvivője is. Ami Oroszországot illeti, a liberálisok üdvözölték, míg a Kreml-barát és kommunista pártvezetők bírálták a taláros testület határozatát.

Sztepan Havris, Viktor Janukovics képviselője a CVK-ban úgy kommentálta a döntést, hogy a bíróság túllépett Viktor Juscsenko panaszának keretein, mert az ellenzéki elnökjelölt nem kérte a választások megismétlését.

Múlt szombaton a CVK ki is tűzte december 26-ra a második forduló megismétlésének időpontját, s megkezdődtek az előkészületek a forduló megrendezésére. A parlament is összeült, hogy a választási törvényt a Legfelsőbb Bíróság határozatához igazítsa, de végül elhalasztotta döntését; a kormánypártok ugyanis ragaszkodtak ahhoz, hogy a választási törvény módosításával egy csomagban a parlament fogadja el a hosszabb ideje vitatott alkotmányreformot is, ezt azonban az ellenzék elutasította.

MTI–ntk

Janukovics szabadságon

Kedden délben újabb tárgyalás kezdődött az államelnök, a parlament elnöke és a parlamenti frakciók vezetői részvételével. Kucsma ezen aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében a választási kampány idejére szabadságra küldte Viktor Janukovics miniszterelnököt, egyúttal Mikola Azarov első miniszterelnök-helyettest, pénzügyminisztert bízta meg ideiglenes jelleggel a kormány irányításával – jelentette az MTI.

Másnap, a Legfelsőbb Tanács ülésén Leonyid Kucsma elnök aláírta az úgynevezett "nagy csomagot", azaz az Alkotmány és az elnökválasztási törvény módosításáról szóló határozatokat. A parlament ugyanakkor megszüntette a Központi Választási Bizottság meghatalmazását és szavazott annak új összetételéről.

Az elfogadott jogszabályok Ukrajnának az elnöki – parlamentáris államformáról a parlamentáris – elnöki rendszerre való áttérését irányozzák elő. A legfontosabb változások, hogy a parlament meghatalmazása a jelenlegi négy évről öt évre módosul, s a jövőben a parlamenti frakciók alakíthatnak kormányt. Ugyancsak a parlament nevezi ki – az államelnök előterjesztésére – a miniszterelnököt, valamint a védelmi és külügyminisztereket is.

A választási törvényben eszközölt módosítások a választási csalások lehetőségét hivatottak csökkenteni – jelentette a BBC ukrán nyelvű internetes honlapja.