Menjünk mi is Betlehembe!

X. Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó

2004. december 10., 09:00 , 204. szám

Tizedik alkalommal rendezte meg idén a Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozót a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, melynek házigazdája a beregszászi művelődési ház volt. A magyar Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával létrejött rendezvényre idén 11 csoport nevezett be Salánkról, Sárosorosziból, Mezőváriból, Nagymuzsalyból, Macsoláról, Tiszacsomáról, Bátyúból, Nagydobronyból és Eszenyből.

A megjelenteket Riskó György, a KMKSZ irodavezetője és Imre József, a beregszászi városi tanács kulturális, ifjúsági és sportosztályának vezetője üdvözölte. Megnyitva a találkozót Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke hangsúlyozta: ez a megmérettetés – túl azon, hogy játék, hogy rengeteg munka van mögötte, s hogy hagyományőrző szerepe felbecsülhetetlen – mindenekelőtt a szeretet ünnepére, a karácsonyra való felkészülésről szól. Ezután sorra színpadra lépett a kilenc ifjúsági és két felnőtt csoport, melyeknek előadásában hagyományos betlehemest, bábtáncoltató betlehemest és csillagforgató játékot egyaránt láthatott a közönség.

Az idei alkalom, a majd háromórás előadás ismét megerősítette, hogy feléledőben és terjedőben vannak vidékünkön a karácsonyi ünnepkörhöz fűződő hagyományok. A betlehemezés számos helyi változatát csodálhattuk meg ezen a délelőttön. Ezek némelyikét maguk az előadók keltették ismét életre a helyi források alapján, másokat a máig élő és gyakorolt hagyomány örökített a többségében iskoláskorú előadókra. Örvendetes, hogy a szereplők, s felkészítőik évről évre mind több figyelmet fordítanak a szöveghűségre, a csak szűkebb környezetükre jellemző, s éppen általuk tovább éltetett egyedi előadásmódra. Több produkción érezhető volt, hogy azt nem csupán a találkozó kedvéért tanulták be, hanem a karácsonyi ünnepek alkalmával jó néhányszor eljátsszák, s a gyakorlat csiszolta még tökéletesebbre az előadást. Szép példáját mutatta a hagyományok nemzedékről nemzedékre való továbbadásának a mezővári felnőtt csoport, melyben idén iskoláskorú fiatalok is színpadra léphettek az idősebbekkel, akik annak idején ugyancsak szüleiktől lesték el a szöveget és a mozdulatokat. Ők előadásukkal a KMKSZ különdíját nyerték el.

A bemutatott játékok egyedisége miatt a Geszty Zsófia vezette zsűri úgy döntött, hogy idén nem rangsorolja a produkciókat, csupán azt a négy csoportot nevezte meg, mely Kárpátalja képviseletében részt vehet Budapesten, a karácsony előtti napokban megrendezendő Nemzetközi Betlehemes Találkozón. Ehhez a sárosoroszi betlehemes csoportnak, a macsolai csillagforgató játékot előadó együttesnek, valamint az eszenyi ifjúsági és a roma betlehemes csoportoknak gratulálhatunk.

ntk