Ne váljunk utolsó csatlóssá!

2004. december 10., 09:00 , 204. szám

Magyarországot igaztalanul nevezték Hitler utolsó csatlósának, miután az ország megpróbált kiugrani, csak sikertelenül. A cím valójában a nyilasoknak járt, akik mindenféle csodafegyverekkel hitegetve hoztak még több pusztítást az országra.

A hatalompárti magyarok kitartanak Janukovics mellett, miközben annak táborát tömegesen hagyják el országszerte az államapparátus mindeddig lojális tagjai. Természetesen Janukovicsot nem akarom történelmi figurákkal összehasonlítani, hiszen nem ő a lényeg, hanem a magyarok, akik a választások megismétlése miatt még egy politikai játszmában szerepelnek majd.

Inkább a csodafegyverre szeretnék összpontosítani, amit megpróbáltak bevetni. Ez pedig az autonómia. Mind a kárpátaljaiak általában, mind azon belül a magyarok autonómiapártiak. Azok voltak 1991-ben is, ám amikor erre szavaztak volna, becsapták őket, mert autonómia helyett valami különleges önigazgatásról szólt a voksolás, a magyar autonómia helyett pedig a beregszásziról.

Akkor is csodafegyvernek számított a téma felpörgetése, ma is. Akkor a moszkvai pucscsot támogató megyei vezetés próbálta menteni az irháját, most a Janukovics-párti. Akkor sem sikerült, most sem fog.

A felvetés az UMDSZ részéről egyenesen abszurd. Talán elfelejtették, hogy napokkal ezelőtt még a KMKSZ által jegyzett Tisza melléki járás gondolatát is támadták, hogy most már egy, a törvények által meg nem engedett megoldást forszíroznak? Ráadásul mindezt úgy, hogy a donyecki bányászoktól számítanak segítségre, miközben a galíciaiak a szomszédaink. Janukovics elkötelezettségéről beszélnek, aki nem tett semmiféle ígéretet az ügyben (valószínűtlen) győzelme esetére. Amiért nem is lehet hibáztatni, hiszen a hatalompárti magyarok ez idáig nem is kértek semmi hasonlót. Egyébként sem jutottak soha abba a helyzetbe, hogy bármit is kérhettek volna.

Jobb lenne tehát az adott helyzetben sem borzolni a kedélyeket Moszkva-párti, törvényellenes autonómia-ötletekkel. Mivel a szeparatizmus kérdése amúgy is lecsengőben van Kelet-Ukrajnában, jó esélyünk van annak elkerülésére, hogy a magyarság alkotmányellenes ügyekbe bonyolódjék. Egyúttal arra is, hogy a magyarok Ukrajnában ne váljanak utolsó csatlóssá.

Kovács Miklós