A tenyészbak tartásáról

Tanácsok állattartóknak

2004. december 10., 09:00 , 204. szám

Melyek a tenyészbak kecske tartásának legfontosabb szempontjai?

Fontos, hogy a tenyészbakot az anyától elkülönítve tartsák, kivéve a fedeztetési szezont. A tenyészbak tartható egyéni bokszban, ennek alapterülete minimum 4 m2 legyen, kifutóval 6 m2. Csoportos állattartás esetén az istállóban 2,5 m2/egyed, a kifutóban 4 m2/egyed a férőhelyszükséglet. Az állatoknak biztosítani kell a szabadban való mozgás lehetőségét.

Takarmányozás. A fedeztetési szezonon kívül elég a legelő, ennek híján a napi adag egyedenként: 7-10 kg zöld (lucerna, here, baltacím, bükköny, édes csillagfürt, kukoricacsalamádé) vagy 1 kg széna, 2 kg szalma, 1-2 répa, 1/3 kg abrak. Fedeztetési időszak előtt 2-3 héttel az abrakot napi 0,8-1 kg-ra emeljük, és főleg zabból álljon. Jó hatású a sárgarépa és napi 1-2 db tojás. Ivóvíz és nyalósó mindig legyen a tenyészbak előtt.

A tejelő kecske takarmányozása sok mindentől függ, például attól, milyen takarmányféleségek állnak rendelkezésre. A leggyakoribb átlagos napi adag egy felnőtt kecske számára szénából: 1,8-2,4 kg, zöldből: 4-5 kg, lédús takarmányból: 1-1,5 kg, abrakból: 30 dkg. A tejelés első két hónapjában tejet is adjunk az anyaállatnak (30 grammot minden megtermelt liter után).