Dioxinnal mérgezték meg Juscsenkót

Az ügyészség újra vizsgálódik

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

Orvosai szombaton bejelentették: megmérgezték Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelöltet. A bejelentés nyomán az ügyészség újraindította az ügyben a vizsgálatot.

Az ellenzéki politikust múlt pénteken este szállították újabb kivizsgálásra Ausztriába, miután szeptembertől rejtélyes betegségben szenved.

Michael Zimpfer főorvos szerint a betegséget minden kétséget kizáróan dioxin-mérgezés idézte elő, amelyet "idegen kéz" juttatott szájon át valamilyen folyadékba keverve szervezetébe. A diagnózist bőrelváltozások, vérminták és szövettani vizsgálat alapján állapították meg. A főorvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az idegenkezűség bebizonyítása a rendőri szervek hatásköre.

A Juscsenkót vizsgáló orvosi stáb a politikus valamennyi szervét, azok méretét és működését, sőt, csontvázát is átvizsgálta. Újabb vérképet készítettek, valamint szövetmintát vettek bélnyálkahártyájáról, amelyre Juscsenko mindeddig nem volt hajlandó. Ennek alapján megállapították, hogy a politikus szervezetében olyan erős dioxin-koncentrátumot találtak, amely a vérben és a szövetekben lévő normális mennyiség ezerszerese.

Zimpfer szerint, amikor szeptemberben először megvizsgálták Juscsenkót, a politikus kritikus állapotban volt. Az ennél nagyobb dózis alighanem halálos lett volna.

Az orvoscsoporthoz tartozó ukrán származású Nikolaj Korpan doktor azonban közölte, hogy Juscsenko általános egészségi állapota sokat javult, maradandó károsodást nem szenvedett, munkaképes, és betegsége nem fertőző. A méreg okozta arcbőrgyulladás gyógyulása ellenben hosszú időt vesz majd igénybe.

Az ellenzéki elnökjelölt már korábban azzal vádolta a kijevi hatóságokat, hogy meg akarták őt mérgezni. Az 50 éves Juscsenko először szeptemberben lett rosszul, és erős hasi fájdalmai miatt sürgősen Bécsbe szállították kivizsgálásra. Nem sokkal később azonban folytatta választási kampányát, arca eltorzult, és kiütések borították. Szeptember végén ismét kórházba vitték további kezelésre. Az ukrán ügyészség vizsgálatot indított ügyében, de azt október 22-én le is zárta, arra hivatkozva, hogy Juscsenko herpeszfertőzést kapott.

Ihor Osztas, a Mi Ukrajnánk ellenzéki párt parlamenti képviselője kijelentette: az osztrák kórház orvosi vizsgálatai kimutatták azt, amit Juscsenko támogatói mindig is hittek, hogy az ellenzéki vezetőt ellenségei inkább meg akarták ölni, semmint vállalják a kockázatot, Viktor Janukovics kormányfő vereségét az elnökválasztáson.

MTI–ntk