Egy lány, aki szereti a meséket

Kárpátaljai siker Vácott

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

November végén Vác adott otthont a XVIII. Benedek Elek Mesemondóversenynek, melynek a magyarországiakon kívül erdélyi és kárpátaljai résztvevői is voltak. A megmérettetésen ott volt Ember Emese, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola első évfolyamos angol-magyar szakos hallgatója is, s a legrangosabb díjak egyikét hozta el a nívós versenyről.

- Hogyan jutottál el Vácra?

- Főiskolai tanárnőm, dr. Kész Margit jelezte, hogy be lehet nevezni erre a versenyre. Nekem egyébként is közel áll a szívemhez a mesemondás, így jelentkeztem a megmérettetésre; mint utólag kiderült, Kárpátaljáról egyedüliként.

- Milyen anyaggal indultál?

- Kárpátaljai mesét szemeltem ki szabadon választott anyagként, P. Punykó Mária mesegyűjteményének címadó darabját, a Tűzoltó nagy madár c. mesét. Úgy éreztem, hogy ez valahogy közel áll hozzám. Ezenkívül a verseny során egy kötelező mesét is elő kellett adnunk.

- Hogyan fogadtad, amikor megtudtad, hogy nyertél, te kaptad a három Benedek Elek-díj egyikét?

- A versenyzőket az elért eredmények alapján három kategóriába sorolták, és az utolsó kategóriától kezdték az eredményhirdetést. Jómagam teljesítményem alapján a középmezőnybe soroltam magam, türelmetlenül vártam, hogy elhangozzék a nevem, s meglepetésként ért, amikor végül kiderült, díjazott lettem. Természetesen vezetőtanárommal együtt nagyon örültünk a helyezésnek.

-Itthon mit szóltak a sikeredhez?

- A szüleim nagyon örültek neki, és természetesen Szántó Edit, volt iskolai magyartanárom is. Joggal érezhette úgy, hogy bár kikerültem a keze alól, beérett munkája gyümölcse.

- A jelek szerint nagyon szereted a meséket...

- Valóban szeretem a meséket, főleg azokat, amelyeket el lehet játszani, amelyek komikusak, vidámak.

- Minek, kinek köszönheted a sikeredet?

- Általános és középiskolás koromban tanáromnak, Szántó Editnek köszönhettem sok mindent. Ő készített fel a különböző versenyekre, ő segített nekem, hogy mesemondó váljon belőlem. Köszönettel tartozom természetesen Kész Margit tanárnőnek is, aki ezen a legutóbbi megmérettetésen volt a segítségemre.

- Mik a további terveid?

- Első évfolyamos angol-magyar szakos hallgató vagyok, így célom a diploma megszerzése. De hogy azt követően tanítani fogok-e, vagy valami mással foglalkozom, azt még nem döntöttem el, az még a jövő titka.

Fischer Zsolt