Gulág-2004 emlékmenet

A magyarság aknaszlatinai hősei

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

Megcsinálták. Végiggyalogolták a Gulágra hurcolt magyarok fogolyútját, az Aknaszlatina-Rahó-Aknaszlatina-Szolyva közötti 220 kilométeres távot. Az emlékmenet résztvevői egyenként kb. félmillió lépést tettek meg. Ezzel lemosták az aknaszlatinai bányászokról a hatvan évvel ezelőtti gyalázatot.

Sóbányi Imre 75 évesen gyalogolt. Szülőfaluja messze van Aknaszlatinától, Kárpátaljától. Egyetlen családtagja sem szenvedett a Gulágon. Mégis vállalta az áldozatot. 150 kilométerrel a cél előtt Imre cipője teljesen kilyukadt, bőre csontig dörzsölődött. Innentől saját talpán gyűrte a "Gulág-kilométereket". Tette zokszó és egyetlen panasz nélkül. A hatodik nap előtti éjszaka a fájdalom már nem hagyta aludni. Áldozatvállalása Aknaszlatina elhurcolt férfijaiért a szó legnemesebb értelmében mártíri.

"A Kárpátokban zokognak a fák, sírnak az anyák, mert szenvedtek a magyar fiúk és az apák" - szavalta az út alatt nem egyszer a 72 éves Názárovics-Suta József, akinek édesapja veszett a lágerben.

E két idős ember akaratereje, kitartása példa lehet a kárpátaljai magyarok számára. Ők Aknaszlatina Legendái, a magyarság hősei! Hat nap Gulágot, hat nap kárpátaljai Golgotát vállaltak a magyarságért. Köszönjük nekik. Imre bácsi, Jóska bácsi - éljetek sokáig, mert Ti vagytok a mi Óriásaink.

A Gulág-2004 emlékmenetet tinédzser fiatalok is becsülettel végigcsinálták. Köztük Nikolett, aki egyébként, ha az aknaszlatinai magyar iskola 8. osztálya tornaórára sorakozik, a sort zárja.

Kicsi a bors, de erős! Szergyuk Nikolett az iskola valódi Megasztárja. Miért? Két éve a leány focicsapat oszlopos tagja. Járási első, megyei érmes és országos bronzérmes 2004-ben. A tavaszi mártírok útja során 120 kilométert futott váltóban. A Gulág-2004 túrán vált igazi Óriássá, minden iskolás példaképévé. Kínkönnyeket hullajtott, amikor véresre járta talpát, de helytállt. Neki is jár a köszönet, s a többieknek is, akik a próbát kiállták.

Tokár Károly