"Ha elkezdtük, csináljuk jól!"

Gazdasszonyképző Mezőváriban

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

Kárpátaljai Magyar Falusi Vendégfogadó Gazdasszonyok Képzése címmel szakmai fórumot tartottak december 12-én a Mezővári Közösségi Házban. A találkozót a Kárpátinform Információs Szaktanácsadó és Regionális Fejlesztési Központ (KISZRFK) rendezte az Apáczai Közalapítvány támogatásával.

"A találkozó lényege a vidékünkön felfutó ágban lévő falusi turizmus szakmai továbbfejlesztése. Korábban Nagybaktán és Benében már volt ún. gazdasszonyképző. Mezővári után Csetfalván, Borzsován, Kőrösmezőn és Polenán tervezünk szakelőadásokat" - mondta el lapunknak Csizmár Sarolta, a KISZRFK elnöke.

A szakfórumot Csizmár Sarolta A turizmus és vendégfogadás alapjai című előadása nyitotta, amelyben részletesen elemezte a falusi vendéglátókkal szembeni követelményeket, elvárásokat. Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke a családon belüli szocializáció fontosságáról értekezett, ami befolyásolja, hogy a gyerekek továbbviszik-e szüleik vállalkozását. P. Punykó Mária, néprajzgyűjtő Szülőföldismeret, Prófusz Marianna népi iparművész Falusi turizmus és a népművészet kapcsolata címmel tartott előadást. Galina Belinszkaja, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal turisztikai és rekreációs osztályának vezetője a falusi turizmus tendenciáiról, elért eredményeiről tartott beszámolót.

A képzés folytatódik, a következő találkozók témái: vállalkozásismeret, környezetismeret, környezetvédelem, a háztáji gazdaság ismereteinek alapjai, idegennyelv-ismeret, gasztronómia.

Zita