Még nem halt ki a bádogosmesterség

Mágochy Mihály nagyszőlősi bádogosmester

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

Nagyszőlős központjában áll Mágochy Mihály bádogosmester műhelye, ahol bármit megrendelhetünk, amit csak egy fémlemezből meg lehet csinálni. A városban a bádogosságnak egyébként is nagy hagyományai vannak, a távoli rokonságban álló Mágochy családok több tagja is neves mester volt a múlt évszázad folyamán. Az 50-es éveiben járó Mágochy Mihály eredetileg villanyszerelőként dolgozott, csak 1975-ben kezdte el tanulni a bádogosmesterséget a nagyszőlősi "pobutkombinát" műhelyében az öreg Jakubovics bácsitól. 1987-től magánvállalkozó, és mára ő a legismertebb bádogosmester Nagyszőlősön.

– Hogyan indult a pályán?

– Régen sok mindennel foglalkozott a bádogosmester, nemcsak tetőfedéssel és csatornázással. Akkor egy lavórra vagy egy fazékra is rá kellett verni a feneket, de egy spór belsejét is ki kellett tudni javítani, blódert (sütőt) csinálni bele. De megtanítottak arra is, hogyan kell locsolót elkészíteni, elejétől a végéig, ami nem egyszerű munka, nagyon sok darabból áll össze, és ha valaki nem megfelelő sorrendben kezdi összerakni, akkor egészen biztos, hogy nem tudja befejezni. Tanulóként vödröket készítettem, kiszabtam a lemezből a mintát, kivágtam és megcsináltam a vödröt. A hetvenes évek közepén, amikor én tanultam, a kályhacsöveket és a hozzájuk való könyököket keresték a leginkább. Ma sokan olyanok is mesternek mondják magukat, akik a legnagyobb jóindulattal sem tekinthetők annak. Régen úgy tartották, hogy csak az lehet valamirevaló bádogos, aki egy jó mesterember mellett legalább három évig tanulja a szakmát, ma viszont mindenki elvállal mindent, ezért újabban gyakran látni silány munkákat. Néhány évig malom bádogosként is dolgoztam, a megye sok malmába eljutottam. A malmokban ugyanis a búza és a liszt bádogcsöveken keresztül halad, ezeknek a csöveknek a cseréjével foglalkozik a malombádogos. Ez nagyon bonyolult, de érdekes munka.

– Van-e még igény a bádogos munkájára, mi célból keresik meg leggyakrabban?

– Most elsősorban csatornázással, tetőfedéssel és a tetőkre való különféle szegélyek elkészítésével bíznak meg a megrendelők. Régebben az emberek jobban igényelték a szép munkákat, talán ez a legszembetűnőbb változás. Például itt, Nagyszőlősön is, amikor átfedik a régi házakat, leszedik a csodálatos műremeknek számító bádogból készült tetőablakokat, nem igénylik, hogy ugyanolyat csináljak, mint amilyen az eredeti volt. A régi, szépen kidolgozott csatornák cseréjekor is csak a legegyszerűbb csatornát kérik, pedig érdemes megnézni a régi házakat, szinte alig lehet látni két egyforma csatornaüstöt, ami összegyűjti a vizet.

– Volt-e mostanában szokatlan, érdekes munkája?

– Nyáron Beregszászban a Rákóczi főiskolának átadott egykori törvényszéki palotán fedtük újra a kupolákat. Az eredetinek megfelelően kellett helyreállítani a régi mesterek csodálatos munkáját. Talán tovább folytathatjuk a helyreállítást, ha a hatóságok dűlőre jutnak végre a főiskolával. Beregújfaluban is mi csináltuk a bádogosmunkákat a most felújított iskolán. Sok új ház tetején látni mostanában kis tornyokat, az ilyenekre is készítünk díszeket, valamint templomtornyokat is szoktunk pikkelyezni. Nem panaszkodhatunk tehát, folyamatosan kapunk megrendeléseket Nagyszőlősön, Ilosván és máshol is.

– Miben változott az elmúlt évtizedekben a bádogos munkája?

– A munka nem sokat változott az elmúlt száz év alatt. Talán csak az hozott változást, hogy megjelentek a színezett plehek. A megrendelő kiválaszthatja a neki tetsző színt, és akkor az általa választott lemezből készítjük el a csatornát. De ezeket a színes lemezeket már nem szerencsés cinezni, inkább szilikonnal tömítjük az összekalapált falcokat. A szilikon új technológia, csak két-három éve jelent meg nálunk, és elmondhatom, sok szempontból jobb a cinezésnél. Ami az általunk használt gépeket, szerszámokat illeti, a bádogosok már több száz éve használják a jól bevált eszközöket, melyek nem sokat fejlődtek-változtak az évek során, esetleg rájuk szereltek egy villanymotort, hogy ne kelljen kézzel hajtani. Én például kifejezetten gyűjtöm a régi bádogossághoz használt gépeket, gyönyörű öntöttvas darabokra lehet időnként szert tenni, amelyek felújításuk után, nemcsak kitűnően használhatók, de szépek is.

Végül Mágochy Mihály illusztrálta is mindazt, amiről beszélt. A régi "rundoló- és falcológép" segítségével 15 perc alatt elkészített egy csatornakönyököt. Mint elmondta, nemcsak jobb minőséget állítanak elő a bolti tömegárunál, de olcsóbban is dolgoznak a nagykereskedelmi áraknál.

Badó Zsolt