"Tisztelet Balassi Bálintnak, a költőnek és katonának"

Képzőművészeti kiállítás Ungváron

2004. december 17., 09:00 , 205. szám

Idén Balassi Bálint kiemelkedő magyar költő, végvári vitéz születésének 450. évfordulója jegyében rendezte meg hagyományos év végi ungvári képzőművészeti kiállítását a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT). A decemberi tárlat ünnepélyes megnyitójára múlt pénteken került sor Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum kiállítótermében.

A szervezők nevében Riskó György, a RIT alelnöke üdvözölte az alkotókat, valamint a szép számban megjelent közéleti személyiségeket, műértőket és vendégeket. Köszöntőjében Somogyi László, a Magyar Köztársaság ungvári konzulja a Révész Imre Társaság áldozatos munkáját méltatta, rámutatva, hogy tagjai alkotásaikkal a kárpátaljai vidék jellegzetes színeit-formáit, az itt élő emberek sokszínűségét ismertetik meg a világgal, a szűkebb pátria iránti feltétlen tiszteletet és szeretetet is éltetve ugyanakkor ezzel a helyi közösségben.

"Balassi Bálint, ha ma élne, hozzánk hasonlóan nem lehetne magyar állampolgár, hisz Zólyomban, a mai Szlovákia területén született" - emlékeztetett a minapi anyaországi népszavazás lesújtó eredményére beszédében Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke. Mint kifejtette, Balassi a maga korában felvállalta a művészetet, a hazafiságot a végeken. "A Révész Társaság tagjai hasonlót vállaltak itt, Kárpátalján. Évek óta magas színvonalon teszik a dolgukat, gyakran megfelelő kiállítási lehetőség, anyagi támogatás nélkül. Munkájuk odafigyelést, elismerést érdemel" - hangsúlyozta az alelnök.

Ugyancsak köszöntötte az egybegyűlteket Tomas Szopko, a rendezvényt befogadó néprajzi múzeum igazgatóhelyettese.

Ezt követően a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei - Kacsur András, Gál Natália és Ferenczi Attila - Balassi-verseket szavaltak, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói - Bakos Gábor és Tóth Zsuzsanna - pedig Balassi-énekeket adtak elő.

A december végéig látható kiállításon a RIT ismert képző- és iparművészei - Benkő György, Berecz Margit, Erfán Ferenc, Hidi Endre, Hrabár Natália, Iván Ambrus, Jankovics Mária, Kolozsvári László, Magyar László, Matl Péter, Őri Mihály, Réti János, Riskó György, Tóth Lajos, Szocska László és a nemrég elhunyt Szemán Ferenc, illetve Veres Péter -, valamint öt meghívott alkotó - Boreczky Jaroszláv, Handera György, Kulin Ágnes, Papp Marianna és Veres Ágota - munkáit láthatja a művészetkedvelő közönség.

A kiállítás támogatói a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint a minisztérium Nemzeti Évfordulók Titkársága.

dózsa