A Kis hercegtől a Shrekig

Irodalmi szalon Beregszászban

2004. december 24., 09:00 , 206. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata (KMFHÖK) irodalmi szalont indított azon főiskolai hallgatók részére, akik kedvelik az irodalmat, szívesen olvasnak a maguk szórakozására. A szalon első összejövetelét Mese felnőtteknek címmel rendezték meg december 15-én a beregszászi Namény étteremben.

Bár a szalon első összejövetelén a "gyermekirodalom" alkotásai kerültek terítékre, dr. Beregszászi Anikó főiskolai tanár diskurzusnyitó előadásában emlékeztette a megjelenteket, hogy valójában nem létezik külön felnőtt- és gyermekirodalom, csak jó irodalmi alkotás. "A mesékre, a gyermekirodalom rejtett értékeire felnőttként is érdemes odafigyelni. Nem véletlen, hogy a magyar és a világirodalommal kapcsolatban óhatatlanul vissza-visszatérnek a gyermekirodalomhoz kötődő kérdések, művek. Valahol mindannyiunkban ott lappang a gyermek, és felnőttként is élvezetesnek találjuk a gyermekkönyveket. Ezek az alkotások segítenek nekünk abban, hogy jobb emberekké válhassunk" - mondta Beregszászi Anikó.

A továbbiakban szó esett arról, milyen szempontok szerint írhat gyerekkönyvet felnőtt író, illetve miért szeretik a gyermekeknek íródott meséket a felnőttek. A beszélgetés során a klasszikus alkotások közül szóba került a Kis herceg, napjaink sikertörténetei közül pedig a Shrek című rajzfilm képezte a vita tárgyát, illetve kinek-kinek a kedvenc gyermekkori olvasmánya. A hallgatók kreatív feladatok révén a gyakorlatban is kipróbálhatták a meseírás fortélyait.

Fischer Zsolt