A legdurvább dioxinfajtával mérgezték meg Juscsenkót

Az ellenzéki elnökjelölt megmérgezésének helyéről és idejéről

2004. december 24., 09:00 , 206. szám

A dioxin legveszélyesebb, a vietnami háborúban is bevetett fajtájával mérgezték meg Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelöltet - állapította meg egy amszterdami vizsgálat. Eszerint Juscsenko szervezetében a normálisnál 100 000-szer nagyobb volt a dioxin koncentrációja. A dioxinmérgezést egymástól függetlenül három vezető európai kutatóintézetben is kimutatták.

Viktor Juscsenkót TCDD-vel, a dioxinvegyület legveszélyesebb fajtájával mérgezték meg - állapították meg az ellenzéki elnökjelölt vérmintáját elemző tudósok. Abraham Brouwer, az amszterdami szabadegyetem környezeti toxikológiai professzora elmondta, hogy a TCDD - tetraklorid-benzoparadioxin - néven ismert dioxinvegyület a vietnami háborúban lombtalanításra használt Agent Orange gyomirtó egyik kulcsfontosságú összetevője. Ez az anyag okozott jelentős egészségkárosodást a veteránok és a falusi lakosság körében.

Három külföldi laboratórium erősítette meg Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelölt dioxinmérgezését - adták hírül Bécsben a politikust kezelő magánklinika orvosai. Michael Zimpfer professzor, a Rudolfinerhaus klinika vezetője, valamint Nikolai Korpan professzor, Juscsenko egyik kezelőorvosa írásos tájékoztatójában közölte: két hollandiai intézet, az amszterdami BioDetection System B.V. és a wageningeni Rikilt élelmiszerbiztonsági kutató, valamint a németországi Eurofins/GfA intézet erősítette meg a dioxinmérgezést. Az orvosok szerint más országok más intézeteit is bevonják a további vizsgálatokba.

A Brouwer professzor által Amszterdamban elvégzett vizsgálatok azt is megerősítették, hogy az ukrán politikus vére 100 000 egységnyi dioxint tartalmazott, amely az eddig tapasztalt legnagyobb dózis. Egyetlen vegyületről van szó, nem keverékről. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem természetes úton került a szervezetbe, mivel annyira tiszta - közölte a professzor.

Viktor Juscsenko azután lett rosszul, hogy szeptember 5-én Ihor Szmeskóval, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjével és annak helyettesével, Volodimir Szacjukkal vacsorázott. Az elnökjelölt elmondta: a vacsora után három órával megfájdult a feje, a rákövetkező napon pedig heveny gyomorfájása volt.

Az Associated Pressnek adott exkluzív interjújában az ellenzéki elnökjelölt kifejtette, hogy ez volt az egyetlen hely, ahol nem voltak jelen a környezetéhez tartozó emberek, s nem foganatosítottak semmiféle biztonsági intézkedést sem az élelmiszert illetően.

Szavait megerősítette Jevhen Cservonenko parlamenti képviselő, az elnökjelölt biztonsági szolgálatának vezetője, aki elmondta, hogy a szóban forgó napon maga is megkóstolt minden ételt, ami Juscsenko asztalára került, kivéve azt, amelyet Szacjuk vidéki nyaralójában tálaltak fel.

"Ez a hatalom által eltervezett politikai gyilkossági kísérlet volt - tette hozzá Juscsenko. - Nem kételkedem benne, hogy ez a lánc néhány napon vagy héten belül elvezet a hatalomig, a kormányt képviselő emberekig" - idézi a politikust a Korrespondent.net.

Korábban az elnökjelölt kifejtette, hogy annak köszönhetően maradt életben, hogy nem evett meg és nem ivott meg mindent, amit felszolgáltak neki - emlékeztet az internetes hírújság.

Volodimir Szacjuk ugyanakkor az IC TV csatornának nyilatkozva "durva igazságtalanságnak" nevezte a vádat, hogy Juscsenkót a nyaralójában mérgezték volna meg. Az SZBU sajtószóvivője ezzel egy időben bejelentette, hogy a szolgálat becsületbeli ügynek tekinti az elnökjelölt megmérgezése körülményeinek kivizsgálását.

MTI-Korrespondent.net