Nagy kereslet, szerény kínálat

Itt a karácsonyfa-vásárlási láz!

2004. december 24., 09:00 , 206. szám

Valóságos karácsonyfa-vásárlási láz tört ki az ünnepet megelőző napokban. Míg ugyanis Magyarországon már két hete javában kaphatók a fenyők, Kárpátalján néhány kivételtől eltekintve csupán december 20. táján jelentek meg a faárusok.

Amint Vaszil Cubera, a megyei erdőgazdálkodási főosztály vezetője a Kárpátaljának elmondta, a lakossági igény kielégítésére a megye erdőgazdaságaiban idén 56 000 karácsonyfának való fenyőt vágnak ki (tavaly 48 260-at). A szakember szerint december 20-án még folyamatban volt a kivágás, de már kapható volt az általuk kivágott fák egy része. A főosztálynál nem tudtak ugyanakkor választ adni arra a kérdésre, összesen hány fára lenne szükség a lakossági igény kielégítésére, ugyanis nem végeznek ezzel kapcsolatos felmérést.

Nem hivatalos becslések szerint mintegy 100-120 ezerre tehető az eladásra kínált fenyők száma a megyében az ünnepek előtti napokban, amiből viszont az következik, hogy a fák mintegy fele a megye határain túlról érkezik Kárpátaljára, illetve egy részük továbbra is az illegális favágók révén jut el a vásárlókhoz.

A tavalyihoz képest egyébként idén mintegy 1-2 hrivnyával nőttek a fenyőfaárak. Az egy méter alatti magasságú fenyők ára Beregszászban 2-4, Ungváron 5-7 hrivnya között mozog, az 1-1,5 méteres örökzöld Beregszászban 4-5, Ungváron 5-7 hrivnyát kóstál. Az 1,5-2 méter közötti méretű fák Beregszászban 7-10, Ungváron 8-11 hrivnyába kerülnek, a háromméteres magasságú fenyőért pedig 13-15 hrivnyát kértek el Beregszászban, illetve 16-17 hrivnyát Ungváron. Ezek az árak azonban csupán a "hétköznapi" fenyőfajtákra vonatkoznak. Egy kisebb ezüstfenyőért 20-30 hrivnyát is elkérhetnek, a két méternél magasabb, mutatós, tartós ezüstfenyő ára pedig akár a 100-150 hrivnyát is meghaladhatja.

Baráth József