Újra a magyarságot szolgálja az egykori törvényszéki palota

Elkészült a főiskola új épületének III. szintje

2004. december 24., 09:00 , 206. szám

A többéves kitartó munka meghozta gyümölcsét: múlt szombaton Beregszászban sor kerülhetett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kossuth tér 6. szám alatti épülete felújított III. szintjének ünnepélyes átadására. Az eseményen jelen voltak a főiskola vezetői, tanárai, valamint számosan azok közül, akik munkájukkal, kiállásukkal, anyagi támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az egyetlen kárpátaljai magyar felsőoktatási intézmény mielőbb új otthonába költözhessen.

Az idén fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Rákóczi főiskola máig a református egyháztól bérelt ingatlanban működik. Ahogyan évről évre nőtt a meghirdetett szakok és tanfolyamok száma, megjelentek az egyre újabb évfolyamok, a tanintézmény fokozatosan "kinőtte" az épületet. A főiskola vezetése és működtetői éppen ezért hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy mielőbb megteremtsék annak saját otthonát. Az egykori törvényszéki palota épületének harmadik szintjén mintegy harminc előadó- és könyvtártermet, valamint irodahelyiséget alakítottak ki, melyek azoknak az anyaországi települési és megyei önkormányzatoknak a nevét viselik mától, melyek felújításukhoz hozzájárultak.

Az épület folyosóján összegyűlt ünneplő közönséget dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszöntötte, hangsúlyozva az esemény jelentőségét a főiskola, a kárpátaljai magyar felsőoktatás számára, majd Koditek Pállal, Esztergom önkormányzata kulturális bizottságának elnökével a koronázó város nevét viselő, rendkívül impozáns nagyterem bejáratánál átvágták a nemzetiszín szalagot, jelképesen átadva ezzel az elkészült III. szintet.

A termet azonnal birtokba vevő közönség előtt dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke ünnepi beszédében az esemény szimbolikus voltát hangsúlyozta. Mint mondta, az egykori törvényszéki palota, melyet majd száz évvel ezelőtt a célból építettek, hogy a magyar nemzet nagyságát, a törvényességet és a jogbiztonságot hirdesse, több évtizednyi hányattatás és pusztulás után végre révbe ért, most ismét a magyarságot szolgálja azáltal, hogy a magyar ifjúság képzésének színhelyéül szolgál, újra a város éke, dísze lesz. A főiskoláért, annak elhelyezéséért folytatott küzdelem azonban nem ért véget az épület átadásával – hangsúlyozta a szónok –, tovább kellett küzdeni a felújításához szükséges eszközökért, s azért is, hogy az ingatlan megmaradhasson a főiskola tulajdonában. Amikor ugyanis megindult a felújítás, emlékeztetett a szónok, hirtelen jelentkeztek olyanok, akik saját üzleti és egyéb céljaikra kívánták megszerezni a korábban hosszú éveken keresztül kihasználatlanul álló, pusztuló épületet. Szimbolikusnak nevezte Brenzovics László azt is, hogy ezen törekvésekkel szemben mind Kárpátalján, mind az anyaországban megindult a magyarság összefogása annak érdekében, hogy "ne hagyjuk elrabolni ezt az álmot". A főiskolát működtető alapítvány elnöke nagyra értékelte azt a támogatást is, amelyet az anyaországi városi és megyei önkormányzatok nyújtottak, s amely nemcsak szavakban, hanem anyagiakban is kifejeződött. E támogatásnak különös jelentősége lehet a minapi népszavazás után – mutatott rá Brenzovics László –, hiszen az anyaországi önkormányzatok gesztusa is segíthet begyógyítani azokat a sebeket, melyek a nemzet lelkén estek december 5-én. Brenzovics László végezetül reményének adott hangot, hogy 2008-ra, amikor az épület fennállásának 100. évfordulóját ünnepeljük majd, sikerül teljes egészében felújítani és átadni azt a kárpátaljai magyarságnak.

A továbbiakban a felújítást támogató anyaországi önkormányzatok képviselői mondtak köszöntő szavakat, tolmácsolták az őket delegáló testületek jókívánságait. Esztergom város küldöttsége átnyújtotta a főiskola vezetőinek Esztergom zászlaját, melyet a város által felújított nagyteremben helyeznek majd el. Mint Koditek Pál bejelentette, a város önkormányzata 2005-ös költségvetéséből is egymillió forinttal támogatja a Rákóczi főiskolát.

Szabó László, a Határon Túli Magyarok Hivatalának főosztályvezetője egy sikertörténet fontos mozzanataként jellemezte a harmadik szint ünnepélyes átadását, s a magyar kormányzat további támogatásáról biztosította a tanintézményt.

Az ünnepi beszédeket követően Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke és Bohán Béla beregszászi plébános kérte imájában Isten áldását a megújuló épületre.

Ezután a főiskola vezetői oklevéllel tüntették ki mindazokat az anyaországi és kárpátaljai támogatókat, akik adományaikkal lehetővé tették e hatalmas munka elvégzését. Ugyancsak oklevelet vehettek át a munkálatokat kivitelező vállalkozók, a főiskola ügyét támogató városi tanácsi képviselők és hivatalnokok, illetve a főiskola munkatársai, akik odaadásukkal járultak hozzá e szép sikerhez.

Végül a házigazdák és vendégeik közösen járták be a tágas folyosókat, s egyenként adták át az elkészült helyiségeket, melyeket már ezen a héten birtokukba vesznek a diákok

ntk