Várat magára az influenzajárvány

Jön a madárinfluenza és a spanyolnátha?

2004. december 24., 09:00 , 206. szám

Úgy tűnik, nem váltak be a szakemberek prognózisai, melyek december elejére influenzajárványt jósoltak. Ugyanakkor mind vészjóslóbbak azok az előrejelzések, miszerint az idén a szokásos vírusok mellett akár életveszélyes szövődményekkel járó vírusfajták is támadhatnak, mint például a madárinfluenza, a spanyolnátha vagy a SARS, azaz a vírusos tüdőgyulladás.

Amint Viktoria Vaszilenko, a megyei KÖJÁL járványügyi osztályának helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, a jelenleg regisztrált heti 3 267 hűléses megbetegedés (többek között 1988 gyermek esetében) jóval a járványküszöb (heti kb. 6,5 ezer megbetegedés) alatt marad, bár a november eleji mutatót (2 380) máris mintegy ezer fővel haladják meg a mostaniak.

A KÖJÁL jelenlegi prognózisa szerint járvány csupán február elején várható.

A szakember tájékoztatása szerint december 20-áig 14 491 személyt oltottak be influenza ellen Kárpátalján, köztük mintegy 2 600 gyermeket. Az oltást javarészt a helyi költségvetések, vállalatok, finanszírozták, illetve közel 3 316 személy a saját költségén oltatta be magát.

Viktoria Vaszilenko elmondta, továbbra is fennáll a világméretű járvány veszélye. Előrejelzések szerint két, Ukrajnában eddig még nem tapasztalt, s ezáltal a felkészületlen immunrendszerre különösen veszélyes vírus támadása várható: az A típusú Fujié és a B típusú Sanghajé. Ezek a lehetséges szövődmények tekintetében mindenekelőtt a tüdőt s a központi idegrendszert támadják meg. E két típus mellett számíthatunk a már "megszokott" A típusú Új Kaledónia jelentkezésére is.

A Kárpátalja azon kérdésére, vajon kell-e attól tartani, hogy a megyébe is eljut a madárinfluenza, valamint a spanyolnátha, melyekkel világszerte riogatnak, Viktoria Vaszilenko elmondta, hogy az intenzív migrációs folyamatok miatt bizony mindkettő előfordulásának fennáll a veszélye, sőt egy további veszélyes vírus, a SARS, azaz a vírusos tüdőgyulladás támadása is prognosztizálható. E három vírus felbukkanása még inkább megnehezítheti az influenzajárvány lefolyását, miután akár halálos szövődményekhez is vezethetnek. Különösen veszélyeztetett kategóriának számítanak a légúti, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők.

A szakemberek azt tanácsolják a lakosságnak, a járvány támadása előtt legalább egy hónappal oltassák be magukat, azaz még most sem késő megszerezni a védettséget. Oltóanyag szinte valamennyi gyógyszertárban kapható, áruk a gyártótól függően 30-60 hrivnya között mozog. Jelenleg a megye minden kórházában végeznek influenza elleni védőoltást. Ugyanakkor Viktoria Vaszilenko emlékeztetett, hogy a madárinfluenza, a spanyolnátha és a vírusos tüdőgyulladás ellen még nem létezik hatékony ellenszer, bár a tudósok évek óta dolgoznak ezek kifejlesztésén

B. J.