Jabil: Floridából jöttek

Elektronikai világcég Kárpátalján

2004. december 31., 09:00 , 207. szám

Augusztusban kezdődött meg a termelés az egyesült államokbeli floridai székhelyű Jabil Circuit Corporation által Ungvár közelében, Minajban létrehozott Jabil Circuit Ukraine Ltd. leányvállalatnál. A Jabil az első amerikai elektronikai világcég, mely megvetette lábát Kárpátalján. Itteni üzemük az első Ukrajnában.

Az elektronikai üzem francia állampolgárságú igazgatója, Philippe Costemale a Kárpátaljának elmondta, a Jabil Circuit Corporation a világ 26 országában rendelkezik termelői egységgel, ezen belül Európában 12 gyáruk van. Olyan multinacionális vállalatok a megrendelőik, mint a Hewlett Packard, a Nokia, a Philips stb. A Jabil jelen van két szomszédos országban is – lengyelországi vállalatában 2000 ember dolgozik, a két magyarországi vállalat pedig 4000 főt foglalkoztat. Costemale szavai szerint a Jabil tovább szeretne terjeszkedni Európában, főleg Kelet-Európa irányában. Így került a cég vezetőségének és stratégáinak látókörébe Ukrajna is, ahol az igazgató elmondása szerint minden feltétel adott a vállalatalapításhoz: jól képzett munkaerő, mérnöki potenciál, ráadásul a fizetések is alacsonyak. A francia szakember leszögezte: a világon számos olyan ország létezik, ahol a bérek az ukrajnaiaknál is alacsonyabbak, s ott is beindítható az elektronikai termékek gyártása, viszont nehéz lenne még egy olyan gazdaságilag feljövő országot találni, melyben a mérnökök szaktudása, a termelés növekedési potenciálja felérne az ukrajnaival. Csupán a jogszabályok hektikus változtatása és a bürokrácia riaszthatja el a külföldi befektetőt, de nem a Jabil Circuit Corporationt! A projekt vezetője úgy véli, ha Ukrajna nem ijeszti el az első amerikai elektronikai világcéget, a Jabilt, a többi is követni fogja, s ez hatalmas lehetőségeket nyit az ország gazdasági fejlődése előtt.

A minaji üzem egyelőre kísérleti jellegű projekt, melynek segítségével a világcég tanulmányozza az ukrán piacot: lehetséges és érdemes-e nagy volumenű beruházásba és gyártásba kezdeni, megvannak-e ehhez a feltételek az országban. Philippe Costemale szavai szerint a kezdet ígéretes, a helyi hatalom partnerként viselkedik, s egyelőre az ellenőrző szervekkel sem akadt össze a bajszuk. A 25 főt foglalkoztató kísérleti projekt eredményességének függvényében 2005-ben hoz az anyavállalat döntést arról, létesítenek-e Ungvár közelében egy nagyobb üzemet, mely mintegy 2000 szakembert juttatna munkalehetőséghez. Idén 3-4 millió dolláros jövedelemre számít a projekt vezetője, 2005 elején várhatóan 50 főre emelik a foglalkoztatottak számát.

Az üzemben jelenleg egyébként egy elektronikai-számítástechnikai világcég számára készítenek részegységeket. Az igazgató szavai szerint a megrendelő eddig elégedett volt a minaji üzemben előállított termékek minőségével. Jelenleg a részegységek összeszereléséhez szükséges komponenseket teljes egészében külföldről kapják, a cég azonban helyi partnereket keres a műanyagból és a fémből készülő alkatrészek beszállítására.

Philippe Costemale elmondta, hogy nagyon meg van elégedve a helyi munkaerővel. Az emberek céltudatosan képezik magukat tovább, lelkiismeretesen viszonyulnak munkájukhoz. Szavai szerint a Jabil számára nagyon fontos a munkatársakról való gondoskodás, ezért különböző szakmai tréningeket, továbbképzéseket szerveznek a világ számos országában. Az üzemben dolgozók számára angol nyelvtanfolyam is indult, ugyanis, Costemale szavai szerint, a világ üzleti érintkezési nyelve az angol, s azt szeretné, ha munkatársai is elsajátítanák azt, hogy szabadon kommunikáljanak partnereikkel.

A francia gyárigazgatónak rálátása van az Ukrajna és a nemzetközi üzleti világ közötti viszonyban meglévő problémákra is. Szavai szerint mind Ukrajnának, mind az Európai Uniónak fejlesztenie kell a határátlépési infrastruktúrát. Ha ugyanis Ukrajna ténylegesen a régió vezető exportőrévé szeretne válni, szorosabb partneri kapcsolatokat kell kiépítenie az EU-val, s közösen kell fejleszteniük a határátlépési és a közlekedési infrastruktúrát. Jelenleg ugyan Kínát tartják átvitt értelemben a világ nagy gyárának, Costemale reményei szerint azonban Ukrajna már a közeljövőben Európa nagy gyárává válhat. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az ország minél előbb szabadkereskedelmi egyezményt kössön az Európai Unióval. Ez esetben jelentősen csökkennének a vámtarifák, ami újabb lendületet adhat az áru szabad mozgásának és elsősorban az export növekedésének.

B. J.